Μικρή η εβδομαδιαία αύξηση διασποράς του κορωνοϊού στην Αγγλία - Σταθερή η τιμή R

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Περίπου 119.000 κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή ένας στους 540, υπολογίζεται ότι ήταν φορείς του κορωνοϊού κατά την εβδομάδα έως και τις 12 Ιουνίου, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS) που βασίζονται σε δεκάδες χιλιάδες τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Πρόκειται για μικρή αύξηση από τους υπολογιζόμενους 110.000 φορείς της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην Αγγλία 105.000 κάτοικοι στην κοινότητα, δηλαδή εκτός νοσοκομείων, ήταν φορείς του κορωνοϊού κατά το ίδιο διάστημα. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση φορέων συνεχίζει να εντοπίζεται στη ΒΔ Αγγλία, με έναν φορέα ανά 180 κατοίκους. Συνολικά στην Αγγλία υπήρχε ένας φορέας ανά 540 κατοίκους.

Στη Σκωτία η αντίστοιχη αναλογία ήταν ένας φορέας ανά 600 κατοίκους, στη Β. Ιρλανδία ένας ανά 610 και στην Ουαλία, όπου η επιδημιολογική εικόνα κρίνεται ελαφρώς βελτιωμένη, ένας στους 1.500.

Εξάλλου, σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή SAGE που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση στο χειρισμό της πανδημίας, η τιμή R του ρυθμού αναπαραγωγής του κορωνοϊού παρέμεινε ίδια αυτή την εβδομάδα, από 1,2 έως 1,4.

Νωρίτερα ο οργανισμός Δημόσια Υγεία Αγγλίας (PHE) είχε ανακοινώσει πως το 99% των νέων κρουσμάτων είναι λοιμώξεις της ινδικής μετάλλαξης Δέλτα.

Ανέφερε, εξάλλου, πως έχουν υπάρξει συνολικά 75.953 κρούσματα της μετάλλαξης αυτής. Σε 806 περιπτώσεις χρειάστηκε νοσηλεία, με 527 από αυτούς τους ασθενείς να μην έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου και 84 (10%) να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Έχουν καταγραφεί επίσης 73 θάνατοι φορέων της ινδικής μετάλλαξης. Οι 34 δεν είχαν εμβολιαστεί, οι δέκα είχαν κάνει μία δόση και οι 26 (36%) και τις δύο δόσεις.

Ο οργανισμός PHE ανέφερε επιπλέον ότι μία δόση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, είτε της Pfizer είτε της AstraZeneca, μειώνει τις πιθανότητες νοσηλείας κατά περίπου 75%, ακόμα και έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.