Ερντογάν για βορειοανατολική Συρία: Μπορούμε να μπούμε χωρίς προειδοποίηση

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε την αποχώρηση του από την βόρεια Συρία αμέσως μετά το τηλεφώνημα που είχε χθες με τον Αμερικανό ομόλογο του, Ντόναλντ Τραμπ. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι συνομιλίες Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων για το θέμα θα συνεχιστούν. Σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα πριν αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στην Σερβία ο Ερντογάν τόνισε ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον και να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Νοεμβρίου. 

«Είναι μια φράση την οποία επαναλαμβάνουμε συνεχώς: μπορεί να μπούμε (σ.σ. στις βορειοανατολικές περιοχές στη Συρία) οποιαδήποτε νύκτα χωρίς προειδοποίηση. Δεν υπάρχει θέμα να ανεχθούμε περισσότερο τις απειλές που προέρχονται απ' αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε ο Ερντογάν στη συνέντευξη.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι θα συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ την ζώνη ασφαλείας στην βόρεια Συρία, ενώ είπε ότι ελπίζει να επιλυθεί και η διαμάχη με την πώληση των αμερικανικών μαχητικών  F35.

H δήλωση για την αμερικανική αποχώρηση, που θα δώσει χώρο στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, προκαλεί αβεβαιότητα για το μέλλον των Κούρδων μαχητών, οι οποίοι είναι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον. Κατά το παρελθόν η Άγκυρα έχει εξηγήσει ότι θεωρεί τους Κούρδους της Συρίας συνεργάτες των Κούρδων του ΡΚΚ και τρομοκράτες.

Όσον αφορά την επίσκεψη του Ερντογάν στη Σερβία, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Βελιγράδι θα συμμετάσχει στην τριμερή διάσκεψη Σερβίας - Τουρκίας- Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Οι πρόεδροι των τριών χωρών θα εγκαινιάσουν την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Βελιγραδίου - Σαράγεβο που χρηματοδοτείται με τουρκικά κεφάλαια. Τον Ερντογάν στην Σερβία συνοδεύουν περίπου διακόσιοι επιχειρηματίες.

Πηγή: skai.gr