Κλείσιμο

Τουρκικός Τύπος: Το σχέδιο για την επέμβαση στη Συρία

Με αφορμή τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί από τις βομβιστικές επιθέσεις στη Συρία, ο τουρκικός τύπος δημοσίευσε το σχέδιο της Τουρκίας για τη στρατιωτική επιχείρηση.

Οι πληροφορίες, αρχικά, έκαναν λόγο για αεροπορικές επιδρομές στα σύνορα Συρίας-Ιράκ. Ωστόσο, εδώ και μήνες η Τουρκία πραγματοποιεί αεροπορικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ.

Παρόλα αυτά δεν έχει ξεκινήσει επίσημα οργανωμένη στρατιωτική επιχείρηση από την πλευρά της Τουρκίας, αν και η Τουρκία δήλωσε την ετοιμότητάς της.

Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη δήλωση για τα χτυπήματα στη Συρία. Ενδέχεται, όμως, να έχουν γίνει κάποια μικρά χτυπήματα σε συγκεκριμένους στόχους και να μην ανακοινωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι Κούρδοι από τη μεριά τους, φαίνεται πως έχουν απειλήσει με αντίποινα σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Κούρδοι απειλούν να ελευθερώσουν τους τζιχαντιστές που κρατούνται στις φυλακές τους για να αντεπιτεθούν στους Τούρκους, με το ρίσκο, όμως, να μην μείνουν μόνο εκεί.

Σαφής εκτίμηση του περιστατικού, όμως, ακόμα δεν έχει γίνει.

Δηλώσεις Τραμπ

Μέσα σε μία ώρα προκλήθηκε πανικός, κυρίως στον οικονομικό τομέα, μετά τις δηλώσεις του Τραμπ.

Οι δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχουν μεγάλη επιρροή, καθώς έχουν στρέψει όλοι την προσοχή τους στην οικονομία. Η Τουρκική λίρα ήδη υποτιμήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση του Τραμπ να «απειλήσει» την Τουρκία ήταν αιφνιδιαστική, καθώς δεν είχε ενημερωθεί ούτε το Πεντάγωνο.

Τουρκικός Τύπος

Ο Μανώλης Κωστίδης μίλησε στον ΣΚΑΪ και μετέφερε τα τελευταία νέα από την Τουρκία, στα οποία αναφέρεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει κάποια στρατιωτική επιχείρηση.

Οι πληροφορίες ήρθαν κυρίως από τα κουρδικά μέσα. Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, όμως, δημοσιοποίησε σήμερα τα σχέδια της Τουρκίας σχετικά με τους στόχους στη Συρία.

Ο πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας είναι να εισβάλει σε μήκος 120 χλμ, δηλαδή στην γραμμή που οριοθετεί τα σύνορά της με τη Συρία. Πληροφορίες τις εφημερίδας κάνουν λόγο για 10.000 τζιχαντιστές στη Συρία αντί για 800, πράγμα που μπορεί να είναι επικίνδυνο για όλους, όχι μόνο για την περιοχή. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, μέχρι στιγμής, δεν έχει προβεί σε δηλώσεις, όπως αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Χαμί Ακσόι, σε απάντησή του για τις κινήσεις των ΗΠΑ, δήλωσε:

«Στη φάση που φτάσαμε η στρατιωτική γραφειοκρατία των ΗΠΑ, αντί να διακόψει τις επαφές, αύξησε τις σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση YPG-PYD σε αντίθεση με το συμμαχικό πνεύμα. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει τη ζώνη ασφαλείας και να καθαρίσει από τους τρομοκράτες την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη για να προστατεύσει το μέλλον και την ασφάλειά της, να εξασφαλίσει την ειρήνη και σταθερότητα της Συρίας.»

Στις τελευταίες δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να επέμβει, καθώς δεν μπορεί να ανεχτεί τις τρομοκρατικές απειλές.

«Ξαφνικά μπορεί να έρθουμε μια νύχτα», είπε χαρακτηριστικά το βράδυ της Δευτέρας, ο Τούρκος πρόεδρος, για τη Συρία.
 

 

Πηγή: skai.gr