Μασκ - Σούνακ για Τεχνητή Νοημοσύνη: Μέλλον χωρίς ανάγκη εργασίας και ανθρωποειδή ρομπότ

«Θα έρθει κάποια στιγμή που δε θα χρειάζεται καμία θέση εργασίας. Μπορείς να έχεις μια δουλειά αν θέλεις μία για προσωπική ικανοποίηση, αλλά η ΤΝ θα κάνει τα πάντα», είπε απευθυνόμενος στον κ. Σούνακ ο Ίλον Μασκ

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Μία πρωτότυπη χαλαρή συζήτηση για τις δυνατότητες και τις απειλές της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) είχαν οι Ρίσι Σούνακ και Ίλον Μασκ την Πέμπτη.

Η εκδήλωση, που δεν καλύφθηκε από τηλεοπτικές κάμερες, έγινε στο περιθώριο της τελευταίας ημέρας της πρώτης διεθνούς διάσκεψης για την ασφαλή χρήση της ΤΝ, η οποία διοργανώθηκε από τον κ. Σούνακ στο Μπλέτσλεϊ Παρκ έξω από το Λονδίνο.

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ανέλαβε στην ουσία να θέτει τα ερωτήματα της διάρκειας 51 λεπτών κουβέντας στον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη των X, Tesla και SpaceX, ο οποίος έχει επενδύσει στην ΤΝ αλλά επίσης συχνά προειδοποιεί για κινδύνους που κρύβει η προηγμένη τεχνολογία.

ΣΟΥΝΑΚ

Στο πλαίσιο αυτών των σεναρίων ο κ. Μασκ έκανε λόγο για «την πιο καταστρεπτική δύναμη στην ιστορία» αναφορικά με την παραδοσιακή αγορά εργασίας.

«Θα έρθει κάποια στιγμή που δε θα χρειάζεται καμία θέση εργασίας. Μπορείς να έχεις μια δουλειά αν θέλεις μία για προσωπική ικανοποίηση, αλλά η ΤΝ θα κάνει τα πάντα», είπε απευθυνόμενος στον κ. Σούνακ ο Ίλον Μασκ, μπροστά σε ακροατήριο ειδικών στον τομέα.

Σημειώνεται πως στην έκθεση για τους κινδύνους από την ΤΝ που συνέταξαν περίπου 50 ειδικοί για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης τις παραμονές της διάσκεψης του Μπλέτσλεϊ Παρκ, η διατάραξη της παραδοσιακής αγοράς εργασίας με απώλεια θέσεων εργασίας και αποτέλεσμα φτώχεια και κοινωνικές αναταραχές ήταν ένα από τα δυστοπικά μελλοντικά σενάρια.

Ο κ. Μασκ επανέλαβε δε μία πτυχή της προειδοποίησης που είχε κάνει λίγο πριν από την έναρξη της διάσκεψης περί δυνητικής καταστροφής της ανθρωπότητας από την ΤΝ. «Υπάρχει μία ανησυχία περί ασφάλειας», σημείωσε ο κ. Μασκ, «ιδιαίτερα με ανθρωποειδή ρομπότ». Πρόσθεσε πως τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο σαν εκείνα που ο ίδιος κατασκευάζει «δεν μπορεί να σε κυνηγήσει μέσα σε ένα κτίριο ή πάνω σε ένα δέντρο».

ΣΟΥΝΑΚ ΜΑΣΚ

Προ ημερών ο εκκεντρικός επιχειρηματίας είχε πει πως συστήματα προηγμένης ΤΝ θα μπορούσαν να πέσουν στο μέλλον στα χέρια φανατικών περιβαλλοντικών ακτιβιστών που για να σώσουν τον πλανήτη θα μπορούσαν να βάλουν ως στόχο να καταστρέψουν την ανθρωπότητα, επαναλαμβάνοντας μία ακραία θεωρία που κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια στο ιδιοκτησίας του X, πρώην Twitter.

Ο κ. Μασκ ανέφερε επίσης πως η ΤΝ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση και την καθοδήγηση των παιδιών ή ακόμα και να καλύψουν το κενό φίλων σε περιπτώσεις παιδιών που δυσκολεύονται να κάνουν φιλίες, όπως ένας από τους γιους του.

Οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν πως για να αποτραπούν κίνδυνοι στο μέλλον από την ανάπτυξη ενός λεγόμενου «υπερυπολογιστή» θα πρέπει να υπάρξει κάποια κοινώς αποδεκτή «διαιτησία» ως προς τη χρήση της ΤΝ.

Αυτό ήταν και ο στόχος της διάσκεψης του κ. Σούνακ, με τον Βρετανό Πρωθυπουργό να ανακοινώνει από το Μπλέτσλεϊ Παρκ τη συμφωνία (σε εθελοντική βάση) των 28 χωρών που συμμετείχαν και των εταιρειών του χώρου πως πρέπει να γίνονται δοκιμές ασφαλείας νέων μοντέλων ΤΝ πριν από την ευρεία διάθεσή τους. Η διαδικασία αυτή θα εποπτεύεται από το Ινστιτούτο Ασφάλειας ΤΝ που θα έχει έδρα τη Βρετανία.

Στη βρετανική έκθεση για τις απειλές από την ΤΝ αναφέρονταν επίσης ως σενάρια οι σοβαρότερες κυβερνοεπιθέσεις κατά υποδομών, η χρήση συστημάτων από το οργανωμένο έγκλημα, η ανάπτυξη βιολογικών όπλων, αλλά και η «υπαρξιακή απειλή» για την ανθρωπότητα από την εκτός ελέγχου ανάπτυξη μιας «υπερνοημοσύνης», με τα συστήματα ΤΝ να αποκτούν την ικανότητα αυτόνομης ανάπτυξης και δράσεων.
 

Πηγή: skai.gr