«Κανάλι» Wagner – Χεζμπολάχ : Οι Ρώσοι θέλουν να στείλουν αντιαεροπορικά όπλα στους ισλαμιστές, λένε οι ΗΠΑ

Η Wagner, που χρηματοδοτήθηκε από το ρωσικό κράτος και πέρασε στον αυστηρό έλεγχο του Κρεμλίνου μετά την αποτυχημένη ανταρσία του Πριγκόζιν, δεν έκανε σχόλιο 

Για «κανάλι επικοινωνίας» της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner με την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Χασάν Νασλάρα κάνουν λόγο αξιωματούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες ότι η ρωσική οργάνωση μισθοφόρων σχεδιάζει να δώσει στη Χεζμπολάχ, στην ισλαμιστική οργάνωση που έχει τη στήριξη του Ιράν, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, όπως ανέφερε η The Wall Street Journal, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η Wagner σχεδιάζει να δώσει το σύστημα Pantsir-S1, γνωστό από το NATO ως SA-22, που χρησιμοποιεί αντιαεροπορικούς πυραύλους και όπλα αντιαεροπορικής άμυνας για την αναχαίτιση αεροσκαφών.

Η οργάνωση Wagner, που χρηματοδοτήθηκε από το ρωσικό κράτος και πέρασε στον αυστηρό έλεγχο του Κρεμλίνου μετά την αποτυχημένη ανταρσία του πρώην επικεφαλής της, του Γεβγκένι Πριγκόζιν, τον Ιούνιο, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Μη κατονομαζόμενος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει επιβεβαιώσει την αποστολή του συστήματος. Ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν τις συζητήσεις που αφορούν τη Wagner και τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι το σύστημα Pantsir θα δοθεί στη Χεζμπολάχ μέσω Συρίας, όπου η Ρωσία στήριξε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ επεμβαίνοντας στον εμφύλιο πόλεμο εκεί το 2015.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ίδρυσαν τη Χεζμπολάχ το 1982, εν μέσω του εμφυλίου πολέμου του 1975-90 στον Λίβανο. Η κίνηση αυτή ήταν μια από τις προσπάθειες του Ιράν για να «εξαγάγει» την ισλαμική του επανάσταση του 1979 στη γύρω περιοχή και να πολεμήσει τις ισραηλινές δυνάμεις μετά την εισβολή τους το 1982 στον Λίβανο.

Η λιβανέζικη Χεζμπολάχ ανταλλάσσει πυρά με ισραηλινές δυνάμεις στην άλλη πλευρά των συνόρων από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ της Χαμάς, συμμάχου της στη Γάζα, και στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Εντός της ημέρας το κρίσιμο διάγγελμα του Χασάν Νασράλα

Στον απόηχο της είδησης αυτής, στον Λίβανο και στον «ισχυρό άνδρα» της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στρέφονται σήμερα Παρασκευή τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, καθώς θα πραγματοποιήσει ομιλία προς τους οπαδούς του, την πρώτη από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Στην ομιλία του μετά τις 3μμ (ώρα Ελλάδας), αμέσως μετά την μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής, ο Νασράλα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σιιτικής οργάνωσης για ένα ακόμη πολεμικό μέτωπο για το Ισραήλ, στον Βορρά, καθώς έως τώρα οι μαχητές της και οι IDF επιδίδονται μόνο σε αψιμαχίες στα ισραηλινολιβανικά σύνορα. Σημειώνεται ότι στον Νασράλα φαίνεται ότι ασκούνται πιέσεις από μαχητές του να μπει στον πόλεμο για να βοηθήσει τη Χαμάς, ενώ και η Χαμάς ασκεί δημοσίως πιέσεις στην Χεζμπολάχ για έμπρακτη βοήθεια. 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr