Μακρόν και Φον ντερ Λάιεν στην Κίνα στις αρχές Απριλίου - Ποιος ο σκοπός του ταξιδιού

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ταξιδέψει στην Κίνα μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της ΕΕ, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Από το Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε ότι είναι "προσηλωμένος στον συντονισμό και στην έκφραση μιας ευρωπαϊκής φωνής" απέναντι στη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

"Πρέπει να προσπαθήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό να δεσμεύσουμε την Κίνα στο πλευρό μας προκειμένου να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία, να μην χρησιμοποιήσει ασφαλώς χημικά ή πυρηνικά όπλα και να σταματήσει τη σύγκρουση, να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιτευχθεί ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, δηλαδή η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Ουκρανίας", διευκρίνισε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους το φθινόπωρο για το θέμα αυτό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φάνηκαν να θέλουν να βρουν τον δικό τους δρόμο απέναντι στην Κίνα, χωρίς να ευθυγραμμίζονται με τις ΗΠΑ και να παρασύρονται σε μια λογική "συστηματικής αντιπαράθεσης".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ