Οι επεκτακτικές βλέψεις του Πούτιν μπορεί να οδηγήσουν σε παγκόσμιο πόλεμο, προειδοποιεί το Λονδίνο

Ο αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων θα αναφέρει σε ομιλία του ότι οι «επεκτατικές φιλοδοξίες» του Ρώσου προέδρου συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή που ο ίδιος έχει βιώσει για την κυριαρχία, τη δημοκρατία και την ελευθερία χωρών να ζουν δίχως βία.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Η Βρετανία και οι σύμμαχοί της είναι σήμερα αντιμέτωποι με μια νέα «στιγμή 1937», δηλαδή με μία κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν παγκόσμιο πόλεμο, θα προειδοποιήσει με ομιλία του σε συνέδριο στο Λονδίνο ο νέος αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός σερ Πάτρικ Σάντερς.

Ο σερ Πάτρικ θα τονίσει πως οι «επεκτατικές φιλοδοξίες» του Ρώσου Προέδρου Πούτιν συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή που ο ίδιος έχει βιώσει για την κυριαρχία, τη δημοκρατία και την ελευθερία χωρών να ζουν δίχως βία.

Η προειδοποίηση του Βρετανού στρατηγού έρχεται ενώ αρχίζει σήμερα η σύνοδος των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη με κύριο θέμα τη ρωσική απειλή και ενώ ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φέρεται έτοιμος να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας αύξηση του προϋπολογισμού για την άμυνα.

Ο στρατηγός Σάντερς που ανέλαβε το νέο του πόστο προ εβδομάδων, αναμένεται να πει ότι μοναδικό του καθήκον είναι να κινητοποιήσει το βρετανικό στρατό ώστε να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου στην Ευρώπη «με το είναι έτοιμος να πολεμήσει και να νικήσει μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και εταίρους».

Αυτό σημαίνει πως κάθε μέλος των ενόπλων δυνάμεων, από στρατηγό μέχρι υποδεκανέα, θα πρέπει «να ετοιμαστεί, να εκπαιδευτεί σκληρά και να μετέχει στη μάχη», θα συμπληρώσει. «Αυτή είναι η στιγμή του δικού μας 1937», θα προσθέσει.

Σε παρόμοια προειδοποίηση προ εβδομάδων ο στρατηγός είχε πει ότι ο στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να είναι έτοιμος να πολεμήσει ξανά και να κερδίσει έναν χερσαίο πόλεμο επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του, θα αναφερθεί επίσης στην προσαρμογή των δυνατοτήτων του βρετανικού στρατού μετά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με μεγαλύτερη έμφαση σε χερσαίες συγκρούσεις σε αστικούς ιστούς, χωρίς να παραγνωρίζεται η σημασία της στρατιωτικής τεχνολογίας όπως ο πόλεμος στον κυβερνοχώρο. «Αλλά δεν μπορείς να διασχίσεις έναν ποταμό μέσω κυβερνοχώρου», θα σημειώσει ο σερ Πάτρικ.

Τις προειδοποιήσεις του στρατηγού αναμένεται να επαναλάβει στο ίδιο συνέδριο και ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας, λίγο πριν από την αναχώρησή του για τη Μαδρίτη.

Ο κ. Γουάλας αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάγκη αύξησης των επενδύσεων από τις κυβερνήσεις στην άμυνα, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί η νέα απειλή που έχει ενσκήψει στην Ευρώπη.

Πηγή: skai.gr