Μετρό

Στάση εργασίας στο μετρό: Ποια ώρα αναχωρούν οι τελευταίοι συρμοί απόψε

Οι Γραμμές 2 και 3 του Μετρό δεν θα λειτουργήσουν από τις 21.00 το βράδυ έως τη λήξη της κυκλοφορίας λόγω της στάσης εργασίας που έχει εξαγγείλει το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ)

Κλείσιμο

Καθαίρεσε τον πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος Ναντίμ Ζαχάουι ο Σούνακ λόγω φορολογικών ατασθαλιών

Με επιστολή που δημοσιοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής ο Ναντίμ Ζαχάουι «επέδειξε ανεπαρκή σεβασμό για τις γενικές αρχές του Υπουργικού Κώδικα» και δεν έχει ανταποκριθεί στην υποχρέωση να είναι «ειλικρινής, ανοιχτός και υποδειγματικός ηγέτης»

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο πρόεδρος του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία Ναντίμ Ζαχάουι καθαιρέθηκε το πρωί από το πόστο του με απόφαση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, λόγω των αμφιλεγόμενων φορολογικών υποθέσεών του.

Ο κ. Ζαχάουι είχε έρθει σε διακανονισμό με την εφορία καταβάλλοντας ένα ποσό που φημολογείται πως πλησιάζει τα 5 εκατομμύρια λίρες για φόρους που δεν είχαν πληρωθεί και για το πρόστιμο που αναλογούσε. Ο διακανονισμός έγινε ενώ ο κ. Ζαχάουι ήταν υπουργός Οικονομικών (έχοντας διαδεχθεί τον Ιούλιο του 2022 τον κ. Σούνακ) και παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του πως οι φορολογικές του υποθέσεις ήταν εν τάξει.

Όπως ο ίδιος ανακοίνωσε μετά από την αποκάλυψη του προστίμου, το ποσό που κλήθηκε να πληρώσει αφορούσε «αμέλεια» και όχι εσκεμμένη αποφυγή φόρου και προέκυψε από τη διαχείριση των μετοχών της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov, της οποίας ήταν συνιδρυτής.

Ο πρωθυπουργός Σούνακ είχε αναθέσει τη διερεύνηση της υπόθεσης στον νέο ανεξάρτητο σύμβουλο δεοντολογίας της Ντάουνινγκ Στριτ σερ Λόρι Μάγκνους. Αυτός με επιστολή που δημοσιοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής ενημέρωσε τον κ. Σούνακ πως κατά την άποψή του ο Ναντίμ Ζαχάουι «επέδειξε ανεπαρκή σεβασμό για τις γενικές αρχές του Υπουργικού Κώδικα» και δεν έχει ανταποκριθεί στην υποχρέωση να είναι «ειλικρινής, ανοιχτός και υποδειγματικός ηγέτης».

Στην επιστολή με την οποία ο Ρίσι Σούνακ ανακοινώνει στον κ. Ζαχάουι την απομάκρυνσή του από τις θέσεις του επικεφαλής του κομματικού μηχανισμού και του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου, ο πρωθυπουργός επισημαίνει πως το πόρισμα Μάγκνους δείχνει ότι «είναι ξεκάθαρο πως έχει υπάρξει σοβαρή παραβίαση του Υπουργικού Κώδικα».

Στην επιστολή πάντως κ. Σούνακ προσθέτει πως ο κ. Ζαχάουι θα πρέπει να είναι υπερήφανος για την προσφορά του από διάφορα κυβερνητικά πόστα τα τελευταία πέντε χρόνια, ιδίως ως υφυπουργός υπεύθυνος για το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορωνοϊού.

Η αντιπολίτευση πίεζε τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον κ. Ζαχάουι.
 

Πηγή: skai.gr