Λιζ Τρας: Ζήτησε συγγνώμη για τα λάθη, παραμένει αποφασισμένη να μείνει στην εξουσία

Ερωτηθείσα αν αισθάνεται «ταπεινωμένη» από την ανατροπή του μίνι προϋπολογισμού, είπε ότι περνά το χρόνο της αναλογιζόμενη τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, αναγνώρισε και απολογήθηκε για πρώτη φορά για την οικονομική αναστάτωση που προκάλεσε ο μίνι προϋπολογισμός που είχε παρουσιάσει η κυβέρνησή της στα τέλη του περασμένου μήνα.

Οι δηλώσεις της έγιναν στον αρχισυντάκτη πολιτικών θεμάτων του BBC το βράδυ της Δευτέρας, στο τέλος μιας ημέρας που είδε τον νέο υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ να ανατρέπει σχεδόν ολοκληρωτικά αυτόν τον μίνι προϋπολογισμό, πετυχαίνοντας να ηρεμήσει κάπως τις αγορές.

«Θέλω να αναλάβω την ευθύνη και να ζητήσω συγνώμη για τα λάθη που έγιναν. Λυπάμαι για αυτά τα λάθη, αλλά διόρθωσα αυτά τα λάθη. Διόρισα έναν νέο Υπουργό Οικονομικών, αποκαταστήσαμε την οικονομική σταθερότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχία. Αυτό που θέλω να κάνω τώρα είναι να συνεχίσω να υλοποιώ πράγματα για τους πολίτες», είπε η Τρας στη συνέντευξη που έγινε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Πρόσθεσε ότι είναι «σημάδι ειλικρινούς πολιτικού» το να παραδέχεται τα λάθη της, σχολιάζοντας ότι εξακολουθεί να είναι αφοσιωμένη στο όραμά της για οικονομική ανάπτυξη της χώρας μέσω χαμηλής φορολογίας. Στο ερώτημα αν αυτό το όραμα είναι «νεκρό», παραδέχθηκε πως τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί «πήγαιναν πολύ μακριά, πολύ γρήγορα» και ότι χρειάζεται «διαφορετικός τρόπος» υλοποίησης αυτού του οράματος.

«Θα ήταν εντελώς ανεύθυνο εκ μέρους μου να μην ενεργήσω προς το εθνικό συμφέρον με τον τρόπο του το έκανα», συμπλήρωσε η κα Τρας.

Ερωτηθείσα αν αισθάνεται «ταπεινωμένη» από την ανατροπή του μίνι προϋπολογισμού που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο νέος Υπουργός Οικονομικών, είπε ότι περνά το χρόνο της αναλογιζόμενη τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

«Αυτό είναι που με κινητοποιεί και γι' αυτό κάνω ό,τι κάνω. Νοιάζομαι βαθιά για αυτή τη χώρα. Νοιάζομαι βαθιά για την επιτυχία μας», πρόσθεσε.

Εν μέσω έντονης εσωκομματικής κριτικής, απάντησε καταφατικά στο ερώτημα κατά πόσο θα ηγηθεί του Συντηρητικού Κόμματος στις επόμενες εκλογές, που απέχουν ακόμα κάτι περισσότερο από δυο χρόνια.

«Το σημαντικό είναι ότι εξελέγην σε αυτή τη θέση για να υλοποιήσω πράγματα για τη χώρα. Αντιμετωπίζουμε πολύ δύσκολους καιρούς. Πολύ απλά δεν μπορούμε να ξοδεύουμε το χρόνο μας μιλώντας για το Συντηρητικό Κόμμα, αντί για το τι χρειαζόμαστε ώστε να κάνουμε πράγματα. Αυτό είναι το μήνυμά μου προς τους συναδέλφους μου», σημείωσε.

Από χθες η κα Τρας έχει συναντήσεις με διάφορους πυρήνες μελών της κοινοβουλευτικής της ομάδας, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό της.

Το βράδυ της Δευτέρας, ωστόσο, ο Τσαρλς Γουόκερ έγινε ο πέμπτος Συντηρητικός βουλευτής που δημοσίως τάχθηκε υπέρ της παραίτησης της Πρωθυπουργού.

Πηγή: skai.gr