Κλείσιμο

Ομάδα Βάγκνερ: «Πριονίζει την καρέκλα» του Πούτιν ο επικεφαλής των μισθοφόρων Πριγκόζιν;

«Ασύμμετρη» διαδικτυακή απειλή για τον Πούτιν - Το ΙSW αναφέρει ότι ο Ρώσος χρηματοδότης του Ομίλου Wagner, και σχετιζόμενα με αυτόν social media επικρίνουν όλο και περισσότερο τα ρωσικά στρατιωτικά και κοινωνικά ζητήματα στη Ρωσία, κάτι που «μπορεί έμμεσα να υπονομεύσει την κυριαρχία του Κρεμλίνου».

«Τρίζει» τελικά η καρέκλα του άλλοτε ακλόνητου Βλαντίμιρ Πούτιν, από τον ευνοούμενό του Γεβγένι Πριγκόζιν; 

Η διατήρηση της εξουσίας από τον Ρώσο πρόεδρο θα μπορούσε να βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω του χρηματοδότη της διαβόητης ομάδας Ρώσων μισθοφόρων Βάγκνερ που επικρίνει τις επιδόσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Στην τελευταία του αναφορά, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου αναφέρει ότι ο Ρώσος χρηματοδότης του Ομίλου Wagner - άλλοτε λεγόμενος «σεφ του Πούτιν», λόγω των επιχειρήσεων του που φιλοξενούσαν δείπνα στα οποία ο Ρώσος πρόεδρος παρευρισκόταν - και σχετιζόμενοι με αυτόν λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επικρίνουν όλο και περισσότερο τα ρωσικά στρατιωτικά και κοινωνικά ζητήματα στη Ρωσία, κάτι που «μπορεί έμμεσα να υπονομεύσει την κυριαρχία του Κρεμλίνου».

Οι επικριτικές αναφορές για τον πόλεμο από τον ολιγάρχη Γεβγένι Πριγκόζιν, τον χρηματοδότη πίσω από τον Όμιλο Wagner, θα μπορούσαν να «υπονομεύσουν» την εικόνα ισχύος του Πούτιν, εξηγεί η έκθεση της ISW που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα το βράδυ. Ο Πριγκόζιν, που θεωρείται από καιρό ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του Πούτιν, νωρίτερα αυτό το μήνα εκθείασε την πρόταση του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ να σταλεί ένας κορυφαίος Ρώσος στρατηγός στην πρώτη γραμμή του πολέμου και να αναγκαστεί να «ξεπλύνει την ντροπή του με αίμα». Ο Πριγκόζιν πρότεινε ότι «όλα αυτά τα καθάρματα» που ηγούνται του στρατού να αναγκαστούν να τον ακολουθήσουν.

Ενώ ο Πριγκόζιν δεν επιτέθηκε απευθείας στον Πούτιν, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τη φτωχή απόδοση του στρατού από αυτόν, και άλλα μέλη της ρωσικής ελίτ, έχουν οδηγήσει κάποιους να εικάσουν ότι οι προσπάθειες για την ανατροπή του Ρώσου προέδρου θα μπορούσε να είναι στα σκαριά... 

Η έκθεση της ISW της Δευτέρας σημειώνει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με τον Πριγκόζιν και τον Όμιλο Wagner «σχολιάζουν όλο και περισσότερο την αναποτελεσματικότητα των παραδοσιακών ρωσικών στρατιωτικών θεσμών και κοινωνικά ζητήματα, τα οποία μπορεί έμμεσα να υπονομεύσουν την κυριαρχία του Κρεμλίνου». 

Πριγκόζιν

«Ασύμμετρη» διαδικτυακή απειλή για τον Πούτιν

Οι αναλυτές του ISW εστίασαν σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 13 Οκτωβρίου, στο οποίο στρατιώτες της ρωσικής 126ης παράκτιας αμυντικής ταξιαρχίας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας σε απροσδιόριστη τοποθεσία στην περιφέρεια Χερσώνα παραπονιούνται ότι πολεμούν σε αυτήν την περιοχή από την αρχή του πολέμου χωρίς διακοπή ή την αναγκαία εναλλαγή στρατευμάτων για ξεκούραση. 

Οι Ρώσοι στρατιώτες ισχυρίζονται ότι συντρίβονται από τις ουκρανικές δυνάμεις, και ότι έχουν μόνο ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού για 80 άτομα, γεγονός που τους περιορίζει σοβαρά επιχειρησιακά.

Μετά τη διάδοση του βίντεο στο διαδίκτυο στις 14 Οκτωβρίου, ένα μήνυμα εμφανίστηκε στο κανάλι της Wagner  στο Telegram, σύμφωνα με το οποία η ηγεσία της Wagner «αποφάσισε να μεταφέρει τέσσερα οχήματα με δυνατότητες εκτός δρόμου στο 126ο παράκτιο τάγμα άμυνας για να υποστηρίξει τις προσπάθειές τους να κρατήσουν την πρώτη γραμμή στην περιφέρεια της Χερσώνας». 

«Η μεταφορά βασικού εξοπλισμού σε ένα απόσπασμα συμβατικών ρωσικών χερσαίων δυνάμεων μπορεί να είναι μια κρυφή κριτική για τη φαινομενική αδυναμία του Υπουργείου Άμυνας να παρέχει είδη πρώτης ανάγκης στους δικούς της στρατιώτες», ανέφεραν αναλυτές του ISW.

Σημειώνεται ότι στο ρωσικό «Game of Thrones» ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού εκτιμάται ότι είναι πολιτικά αποδυναμωμένος μετά τις αποτυχίες του ρωσικού στρατού, ενώ ουκρανικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι η αποπομπή του είναι απλώς ζήτημα χρόνου. 

Πηγή: skai.gr