Κλείσιμο

Λιβύη: Για «τεράστιο, άγνωστο αριθμό χιλιάδων νεκρών» κάνει λόγο ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός- Η στιγμή που ανεμοστρόβιλος χτυπά την Βεγγάζη

Πληροφορίες που φτάνουν από τα τοπικά μέσα κάνουν λόγο για τουλάχιστον 2.500 νεκρούς και 7.000 αγνοουμένους - Βίντεο που σοκάρουν

Ασύλληπτη είναι η τραγωδία στη Λιβύη όπου τεράστιος ανεμοστρόβιλος χτύπησε την Βεγγάζη ενώ η κακοκαιρία Daniel προκάλεσε φονικές πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Ντέρνα και πολλά χωριά στα ανατολικά της χώρας. 

Πληροφορίες που φτάνουν από τα τοπικά μέσα κάνουν λόγο για τουλάχιστον 2.500 νεκρούς και 7.000 αγνοουμένους. 

Σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (FICR), οι κατακλυσμιαίες βροχές και οι πλημμύρες στην Λιβύη έχουν προκαλέσει τον θάνατο «τεράστιου» αριθμού ανθρώπων που ανέρχεται σε χιλιάδες, ενώ ότι «ο αριθμός των αγνοουμένων είναι κοντά στις 10.000».

Περισσότερα από 1.000 πτώματα έχουν περισυλλεγεί μόνο στην πόλη Ντέρνα, δήλωσε σήμερα υπουργός της κυβέρνησης στην ανατολική Λιβύη, προσθέτοντας πως δεν είναι δυνατό να γίνει αυτή τη στιγμή γνωστός ο συνολικός απολογισμός, αλλά θα είναι πολύ υψηλός.


Η πόλη της Ντέρνα με πληθυσμό 100.000–150.000 κατοίκους μοιάζει βομβαρδισμένη, με τις τοπικές αρχές να αναφέρουν ότι η μισή πόλη έχει σβηστεί από τον χάρτη. 

 «Δεν υπερβάλλω όταν λέω πως το 25% της πόλης έχει εξαφανισθεί. Πολλά, πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει» είπε ο  Χισέμ Σκιουάτ, υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας και μέλος της επιτροπής έκτακτης ανάγκης.

Οι εικόνες απόλυτης καταστροφής στη χώρα προκαλούν δέος.

Τρεις περιοχές της Κυρηναϊκής, της ανατολικής παράκτιας περιοχής της χώρας, κηρύχθηκαν σε κατάσταση φυσικής καταστροφής λόγω των πλημμυρών και το προεδρικό συμβούλιο της Λιβύης απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στη διεθνή κοινότητα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε απόψε.

Η καταιγίδα Daniel έπληξε την Κυριακή της ανατολική Λιβύη και κυρίως τις παραλιακές ζώνες της περιοχής του Τζαμπάλ αλ-Αχνταρ και την περιοχή της Βεγγάζης, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας. Στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης βρίσκονται οι σημαντικότερες πετρελαιοπηγές και οι τερματικοί πετρελαϊκοί σταθμοί της χώρας. Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) κήρυξε «κατάσταση ύψιστου συναγερμού» και «έχει διακόψει τις πτήσεις» ανάμεσα στις μονάδες παραγωγής, όπου η δραστηριότητα έχει μειωθεί δραστικά.

Πηγή: skai.gr