McDonald’s: Στο στόχαστρο αγωγής για «στήσιμο» τιμών με τη χρήση AI

«Η AI δεν καθορίζει την τιμή ενός Big Mac ή οποιουδήποτε άλλου προϊόντος του μενού», λέει η εταιρεία, τονίζοντας ότι οι δικαιοδόχοι λαμβάνουν οι ίδιοι τις αποφάσεις για τις τιμές του

mcdonalds

Αντιμέτωπη με ομαδική αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σικάγο βρίσκεται η McDonald’s, με τους ενάγοντες να κατηγορούν την αλυσίδα fast food ότι χρησιμοποιεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για παράνομες εναρμονισμένες πρακτικές στις τιμές στα εστιατόριά της.

Η αγωγή, που κατατέθηκε την Παρασκευή, υποστηρίζει ότι η McDonald’s παραβιάζει την αμερικανική αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, συντονίζοντας τις τιμολογιακές αποφάσεις ανεξάρτητων δικαιοδόχων και εταιρικών καταστημάτων μέσω εργαλείων τιμολόγησης που βασίζονται σε αλγορίθμους.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι αλγόριθμοι εκπαιδεύονται και λειτουργούν με βάση μη δημόσια δεδομένα, επιτρέποντας, σύμφωνα με τους ενάγοντες, έναν βαθμό συντονισμού που θα ήταν παράνομος εάν γινόταν απευθείας μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων.

Η υπόθεση έρχεται λίγες ημέρες μετά από δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η McDonald’s χρησιμοποιεί τεχνολογία μηχανικής μάθησης για να αναλύει διαρκώς δεδομένα από εκατομμύρια συναλλαγές που πραγματοποιούνται καθημερινά στο δίκτυό της, το οποίο αριθμεί σχεδόν 14.000 εστιατόρια στις ΗΠΑ. Το ίδιο ρεπορτάζ ανέφερε ότι και άλλες αλυσίδες εστίασης στρέφονται στην τεχνητή νοημοσύνη για την τιμολόγηση και άλλες λειτουργίες.

«Οι ανεξάρτητες επιχειρήσεις πρέπει να καθορίζουν τις τιμές τους ανεξάρτητα», αναφέρει χαρακτηριστικά η αγωγή.

Η απάντηση της εταιρείας

Η McDonald’s απορρίπτει τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες «εικασίες» και προϊόν ελλιπούς πληροφόρησης. Σε δήλωσή της, η εταιρεία υποστήριξε ότι «η AI δεν καθορίζει την τιμή ενός Big Mac ή οποιουδήποτε άλλου προϊόντος του μενού», τονίζοντας ότι οι franchisees λαμβάνουν οι ίδιοι τις αποφάσεις για τις τιμές τους. Παράλληλα, σημείωσε ότι τα εργαλεία προτάσεων τιμών και τα αναλυτικά συστήματα χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλούς κλάδους.

Η υπόθεση εντάσσεται σε μια ευρύτερη σειρά αγωγών στις ΗΠΑ σχετικά με τη χρήση αλγορίθμων για τον καθορισμό ή τον συντονισμό τιμών. Τα τελευταία χρόνια έχουν κατατεθεί αντίστοιχες προσφυγές εναντίον εταιρειών στους κλάδους των ξενοδοχείων, των ενοικιάσεων κατοικιών και άλλων καταναλωτικών υπηρεσιών.

Ο δικηγόρος του ενάγοντος, Lark Turner, κατηγόρησε τη McDonald’s ότι αξιοποιεί τον τεράστιο όγκο δεδομένων που διαθέτει και το μοντέλο λειτουργίας μέσω franchise για να αυξάνει τις τιμές εις βάρος των καταναλωτών.

Ο ενάγων, κάτοικος του Ιλινόι, ζητά να πιστοποιηθεί η υπόθεση ως ομαδική αγωγή, η οποία θα μπορούσε να εκπροσωπεί εκατομμύρια πελάτες της McDonald’s στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η υπόθεση αναδεικνύει ένα ευρύτερο νομικό και οικονομικό ερώτημα: πότε ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που προτείνει τιμές αποτελεί απλώς ένα επιχειρηματικό εργαλείο και πότε η χρήση κοινών δεδομένων και αλγορίθμων μπορεί να οδηγήσει σε παράνομο συντονισμό μεταξύ ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.

Πηγή: skai.gr
7 0 Bookmark

Απόρρητο