Λευκορωσία: Συνελήφθησαν τέσσερις ύποπτοι για δολιοφθορά σιδηροδρομικού εξοπλισμού

Η αστυνομία της Λευκορωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε τέσσερα άτομα ως ύποπτα για «δολιοφθορά» κατά του σιδηροδρομικού εξοπλισμού σε αυτή τη χώρα που χρησιμεύει ως προωθημένη βάση και ζώνη διέλευσης για τις ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν στην Ουκρανία.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Λευκορωσίας Γκενάντι Καζακέβιτς ανέφερε σε ένα βίντεο ότι τρία από αυτά τα άτομα συνελήφθησαν τη νύχτα της 30ης Μαρτίου στην περιοχή Μπομπρούισκ, στα κεντρικά της χώρας.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, οι τρεις ύποπτοι, ηλικίας 27 και 28 ετών, προκάλεσαν ζημιές και πυρπόλησαν ηλεκτρικά ερμάρια σιδηροδρόμων, καθώς και όργανα σηματοδότησης κοντά στην πόλη Οσιπόβιτσι.

Τα άτομα τραυματίστηκαν αφού «αντιστάθηκαν» στη σύλληψή τους από την αστυνομία, η οποία άνοιξε πυρ, είπε ο αξιωματούχος. Το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει έναν από τους υπόπτους, με το πρόσωπό του μελανιασμένο, τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη του, να ομολογεί για τις ενέργειές του μπροστά στην κάμερα.

Το τέταρτο άτομο - ένας 40χρονος που κατηγορείται για παρόμοια αδικήματα - τραυματίστηκε επίσης «σοβαρά» από πυρά που δέχθηκε κατά τη σύλληψή του την 1η Απριλίου στην περιοχή Μπορίσοφ, βορειοανατολικά του Μινσκ, είπε ο υφυπουργός.

«Το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε ενέργεια από άτομα που επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν τέτοιου είδους δολιοφθορές κατά των λευκορωσικών σιδηροδρόμων θα τιμωρηθούν αυστηρά με τη χρήση πυροβόλων όπλων», συνέχισε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τις αρχές της Λευκορωσίας, «εξτρεμιστές» καλούν μέσω Telegram σε «επιθέσεις» κατά των σιδηροδρομικών υποδομών στη χώρα, που βρίσκεται βόρεια της Ουκρανίας.

Σύμμαχος τους καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν, η Λευκορωσία είναι βασικός υλικοτεχνικός κόμβος στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, πολλά από αυτά τα στρατεύματα έχουν εξαπολύσει επιθέσεις από το έδαφος της Λευκορωσίας.

Το 2020, η Λευκορωσία συγκλονίστηκε από ένα ιστορικό κίνημα διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος το κατέστειλε στυγνά.

Μετά τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, ομάδες της λευκορωσικής αντιπολίτευσης καλούν σε δημιουργία «αντάρτικων» ομάδων για τη διεξαγωγή «σιδηροδρομικού πολέμου» στη χώρα ώστε να επιβραδύνουν τα ρωσικά στρατεύματα.

Στις 30 Μαρτίου, το ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης της Λευκορωσίας Zerkalo μετέδωσε ότι περίπου 40 εργαζόμενοι σε σιδηροδρόμους είχαν συλληφθεί. Θεωρούνται ύποπτοι ότι εντάχθηκαν σε μια αντιπολιτευόμενη ομάδα εργαζομένων στους σιδηροδρόμους στο Telegram.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ