Le Monde: Η Τουρκία έχει καταστεί πύλη εισαγωγών - εξαγωγών από και προς τη Ρωσία

Κατά το πρώτο επτάμηνο του 2022 οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία διπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση

Με επίκεντρο το λιμάνι της Μερσίνας η Τουρκία έχει καταστεί η βασική πύλη εισαγωγών και εξαγωγών προϊόντων από και προς τη Ρωσία, αναφέρει σε σημερινό εκτενές της δημοσίευμα η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Η εφημερίδα ενδεικτικά επισημαίνει πως σύμφωνα με μελέτη της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, ενώ μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου του 2022 οι εξαγωγές της ΕΕ και των ΗΠΑ προς την Τουρκία μειώθηκαν κατά 45% και 87% αντιστοίχως, σε ό,τι αφορά την Τουρκία οι εξαγωγές της προς τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 42%. Σημειώνεται επίσης πως κατά το πρώτο επτάμηνο του 2022 οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία διπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση.

Από την άλλη, η εφημερίδα αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, σημειώνει πως οι φετινές ιταλικές εξαγωγές προς την Τουρκία ήταν τον Ιούλιο της τάξης του 1,4 δισεκ. ευρώ, ενώ κατά τα προηγούμενα χρόνια δεν υπερέβαιναν το ένα δισεκ. ευρώ τον μήνα. Και αυτό παρά την πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας. Αναφέρεται επίσης πως κατά το τρέχον έτος έχουν διπλασιαστεί οι εξαγωγές της Πολωνίας προς την Τουρκία, πρωτίστως δε των ηλεκτρικών μηχανών, που έχουν πενταπλασιαστεί. Κατά την εφημερίδα, κάθε μήνα στο λιμάνι της Μερσίνας ξεφορτώνουν περί τα 250 πλοία και φορτώνουν 3.000 φορτηγά αυτοκίνητα. Τέλος η εφημερίδα σημειώνει πως η αμερικανική διπλωματία έχει μεταφέρει την ενόχλησή της στις τουρκικές αρχές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με κυρώσεις στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ