Κλείσιμο

Προειδοποίηση Λαβρόφ: Τα τελεσίγραφα και οι απειλές δεν οδηγούν πουθενά

Τα τελεσίγραφα και οι απειλές της Δύσης εναντίον της Ρωσίας «δεν οδηγούν πουθενά», εκτίμησε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που συναντάται στη Μόσχα με τη Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας, η οποία από την πλευρά της προειδοποίησε ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν καταστροφική.

«Οι προσεγγίσεις βάσει της ιδεολογίας, τα τελεσίγραφα και οι απειλές δεν οδηγούν πουθενά» τόνισε ο Λαβρόφ στην αρχή της συνάντησής του με την Τρας, ενώ κατήγγειλε ότι «πολλοί Δυτικοί συνάδελφοί μας φαίνεται να αγαπούν αυτό τον τρόπο (επικοινωνίας)».

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός σημείωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Βρετανία, ενώ χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τη Βρετανίδα ομόλογό του «πρωτόγνωρη».

«Αν αυτός πραγματικά είναι ο στόχος των Βρετανών συναδέλφων μας, τότε φυσικά θα ανταποδώσουμε. Διότι δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με μια σχέση η οποία βρίσκεται μάλλον στο χειρότερο σημείο της εδώ και πολλά χρόνια» εξήγησε ο Λαβρόφ.

«Όμως μπορούμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μόνο μέσω ενός διαλόγου μεταξύ ίσων που σέβεται και τις δύο πλευρές (...) προκειμένου να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις» πρόσθεσε.

Εκτός από την Τρας τη Ρωσία επισκέπτεται και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας σε μια ακόμη διπλωματική προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Μόσχας και Δύσης με αφορμή την Ουκρανία.

Στο μεταξύ η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι μετέβη στη Μόσχα «για να καλέσει τη Ρωσία να ακολουθήσει την οδό της διπλωματίας» και τόνισε μιλώντας στον Λαβρόφ ότι το Λονδίνο δεν μπορεί να αγνοήσει «την ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτών» κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανάπτυξη περισσότερων από 100.000 στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα και τις προσπάθειες υπονόμευσης της ουκρανικής κυριαρχίας» επισήμανε.

«Ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα ήταν καταστροφικός για τους Ρώσους και τους Ουκρανούς αλλά και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, και το ΝΑΤΟ έχει ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία θα έχει μαζικές επιπτώσεις και θα επιφέρει μεγάλος κόστος» υπογράμμισε η Τρας.

«Υπάρχει μια εναλλακτική οδός, μια οδός διπλωματίας η οποία επιτρέπει να αποφευχθούν οι συγκρούσεις και η αιματοχυσία» πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr