Βρετανικός διπλωματικός πυρετός: Σε ΝΑΤΟ και Βαρσοβία ο Τζόνσον, στη Μόσχα η Τρας

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Στις Βρυξέλλες για συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα βρεθεί σήμερα ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ώστε να συζητήσουν την πρόταση του Λονδίνου για διπλασιασμό των Βρετανών στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη υπό τη σκιά των φόβων για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο κ. Τζόνσον, που έχει προτείνει επίσης την ανάπτυξη βρετανικών μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων στην περιοχή, θα ταξιδέψει στη συνέχεια στη Βαρσοβία για συναντήσεις με τον Πολωνό Πρόεδρο Ντούντα και τον Πρωθυπουργό Μοραβιέσκι.

Στην Πολωνία θα επισκεφθεί επίσης τους Βρετανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στη χώρα στο πλαίσιο δύναμης του ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, η Βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας έχει φτάσει από την Τετάρτη στη Μόσχα για σημερινή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Ντάουνινγκ Στριτ είπε πως ο Μπόρις Τζόνσον θα αξιοποιήσει τα ταξίδια του ώστε να τονίσει πως οι σύμμαχοι δεν πρέπει να υπαναχωρήσουν από τις θεμελιώδεις αρχές του ΝΑΤΟ, που περιλαμβάνουν την προστασία της κυριαρχίας των κρατών, το δικαίωμα κάθε ευρωπαϊκής δημοκρατίας να φιλοδοξεί ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθώς και το σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας.

Ο ίδιος ο Βρετανός Πρωθυπουργός πριν από το ταξίδι του εξέφρασε την «ακλόνητη» δέσμευση της χώρας του στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, λέγοντας ότι στη ρωσοουκρανική κρίση χρειάζεται «πραγματική διπλωματία και όχι διπλωματία εξαναγκασμού».

Όπως πρόσθεσε σε ένα μήνυμα προς τη Μόσχα και προς εταίρους, «ως συμμαχία πρέπει να χαράξουμε γραμμές στο χιόνι και να είμαστε ξεκάθαροι πως υπάρχουν αρχές επί των οποίων δε θα συμβιβαστούμε.

Η κα Τρας από την πλευρά της, κατά την άφιξη στη ρωσική πρωτεύουσα δήλωσε πως η ρωσική κυβέρνηση «πρέπει άμεσα να αποσύρει τις δυνάμεις της και να σεβαστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας, ειδάλλως θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες».

Την κα Τρας θα συνοδεύει ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Δείτε όλες τις ειδήσεις 

Πηγή: skai.gr