Λαβρόφ στον ΟΗΕ: Oι Δυτικοί λένε για τον Ζελένσκι ότι «είναι καθίκι, αλλά το δικό μας καθίκι»

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατηγόρησε το Κίεβο ότι αρνήθηκε βασικά δικαιώματα στον ρωσόφωνο πληθυσμό του Ντονμπάς

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε σήμερα Πέμπτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις κατηγορίες της Δύσης αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» - όπως αποκαλεί το Κρεμλίνο την εισβολή - ήταν «αναπόφευκτη», προκειμένου η Μόσχα να προστατεύσει τον ρωσόφωνο πληθυσμό του Ντονμπάς.

Μιλώντας ενώπιον των ομολόγων του (συμπεριλαμβανομένου του Ουκρανού) στην ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε το Κίεβο ότι αρνήθηκε βασικά δικαιώματα στον ρωσόφωνο πληθυσμό του Ντονμπάς.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους (…) έχουν συγκαλύψει τα εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς του Κιέβου», ισχυρίστηκε ο Λαβρόφ, αντικρούοντας τις κατηγορίες για θηριωδίες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.  Δήλωσε μάλιστα πως η στάση των Δυτικών στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ως εξής: «είναι καθίκι, βέβαια, αλλά είναι δικό μας καθίκι».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα απορρίπτει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στο οποίο η Ρωσία «δεν έχει εμπιστοσύνη», όπως είπε.

«Τα δημοψηφίσματα είναι μια απάντηση στο κάλεσμα του προέδρου της Ουκρανίας προς τους Ρώσους να εγκαταλείψουν τη χώρα» πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. 

Κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα να υποχρεώσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να λογοδοτήσει για την εισβολή στην Ουκρανία απηύθυνε από πλευράς του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μιλώντας στο ΣΑ του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr