Λαβρόφ: Ήρθε η ώρα της αλήθειας, δεν αντιμετωπίζουμε φανταστικές απειλές, υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας

«Την άνοιξη του 2014, οι κάτοικοι του Ντονμπάς δημιούργησαν ανεξάρτητες λαϊκές δημοκρατίες για να διατηρήσουν τη δική τους πολιτισμική ταυτότητα και τη ζωή τους» επέμεινε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Για υπεράσπιση των προσαρτημένων ουκρανικών εδαφών, που χαρακτήρισε ρωσικές, έκανε λόγο ο Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας στην Άνω Δούμα στο πλαίσιο της επικύρωσης των συνθηκών προσάρτησης. 

«Ήρθε η ώρα της αλήθειας. Δεν αντιμετωπίζουμε φανταστικές απειλές σε μακρινές χώρες, αλλά υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας, την Πατρίδα μας, όλο το λαό μας από την πραγματική γενοκτονία που διέπραξαν οι απόγονοι και οι οπαδοί των ναζιστών» ισχυρίστηκε.

«Την άνοιξη του 2014, οι κάτοικοι του Ντονμπάς δημιούργησαν ανεξάρτητες λαϊκές δημοκρατίες για να διατηρήσουν τη δική τους πολιτισμική ταυτότητα και τη ζωή τους» επέμεινε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

«Αυτή η διαδικασία (προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών) συνέχισε λογικά την επανένωση των ρωσικών εδαφών, η οποία ξεκίνησε με την επιστροφή της Δημοκρατίας της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης το 2014» σημείωσε.

Σύμφωνα με τις συνθήκες, οι κάτοικοι «των νέων συστατικών οντοτήτων» αναγνωρίζονται ως Ρώσοι πολίτες από τις 30 Σεπτεμβρίου, ημέρα που οι περιοχές εντάχθηκαν στη Ρωσία, αλλά έχουν στη διάθεσή τους ένα μήνα για να απορρίψουν τη ρωσική υπηκοότητα. Οι κάτοικοι των νέων περιοχών μπορούν να αποκτήσουν ρωσική υπηκοότητα με την υποβολή αιτήσεων και την ορκωμοσία τους ως Ρώσοι πολίτες.

Τα σύνορα των δημοκρατιών και των περιφερειών θα είναι τα ίδια με αυτά που «υπήρχαν την ημέρα της δημιουργίας και της ένταξής τους στη Ρωσία». Οι διεθνείς συμφωνίες διευκρινίζουν ότι τα σύνορά τους με άλλες χώρες θα θεωρούνται ως κρατικά σύνορα της Ρωσίας αναφέρει το TASS.

Το ρωσικό ρούβλι θα γίνει το μοναδικό νόμισμα που θα χρησιμοποιείται στις περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια την 1η Ιανουαρίου 2023, αλλά η χρήση του ουκρανικού εθνικού νομίσματος θα επιτρέπεται μέχρι το τέλος του 2022.

Πηγή: skai.gr