Ρωσία: Και η Άνω Βουλή ενέκρινε ομόφωνα την προσάρτηση των 4 ουκρανικών περιοχών

Σύμφωνα με τις συνθήκες, οι κάτοικοι «των νέων συστατικών οντοτήτων» αναγνωρίζονται ως Ρώσοι πολίτες από τις 30 Σεπτεμβρίου

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, η Άνω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, επικύρωσε ομόφωνα την Τρίτη τις συνθήκες για την προσάρτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία των ελεγχόμενων από τον ρωσικό στρατό ουκρανικών περιοχών, Ντονέτσκ, Λουχκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Τη Δευτέρα τις συνθήκες είχε εγκρίνει και η Δούμα, δηλαδή η Κάτω Βουλή.

Σύμφωνα με τις συνθήκες, οι κάτοικοι «των νέων συστατικών οντοτήτων» αναγνωρίζονται ως Ρώσοι πολίτες από τις 30 Σεπτεμβρίου, ημέρα που οι περιοχές εντάχθηκαν στη Ρωσία, αλλά έχουν στη διάθεσή τους ένα μήνα για να απορρίψουν τη ρωσική υπηκοότητα. Οι κάτοικοι των νέων περιοχών μπορούν να αποκτήσουν ρωσική υπηκοότητα με την υποβολή αιτήσεων και την ορκωμοσία τους ως Ρώσοι πολίτες.

Τα σύνορα των δημοκρατιών και των περιφερειών θα είναι τα ίδια με αυτά που «υπήρχαν την ημέρα της δημιουργίας και της ένταξής τους στη Ρωσία». Οι διεθνείς συμφωνίες διευκρινίζουν ότι τα σύνορά τους με άλλες χώρες θα θεωρούνται ως κρατικά σύνορα της Ρωσίας αναφέρει το TASS.

Το ρωσικό ρούβλι θα γίνει το μοναδικό νόμισμα που θα χρησιμοποιείται στις περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια την 1η Ιανουαρίου 2023, αλλά η χρήση του ουκρανικού εθνικού νομίσματος θα επιτρέπεται μέχρι το τέλος του 2022.

Πηγή: skai.gr