Κυριακίδου: Άμεση καταγραφή και υποστήριξη ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ουκρανία ώστε να μην πέσουν στα χέρια διακινητών

H Eπίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, συμμετείχε σήμερα στην άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας στην οποία ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας Βίκτορ Λιάσκο εξήγησε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι εξετάζεται «η προμήθεια και η δωρεά εμβολίων μέσω του HERA και του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας» καθώς όπως εξήγησε η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα ήταν πολύ χαμηλή για αρκετές ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό, ειδικά στα παιδιά, όπως η φυματίωση, η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά, αλλά και η COVID-19, ενώ τόνισε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν άμεση καταγραφή και υποστήριξη των παιδιών και των ασυνόδευτων ανηλίκων που φτάνουν από την Ουκρανία, προκειμένου να αποφευχθεί να πέσουν στα χέρια διακινητών.

«Αυτός ο κίνδυνος είναι πολύ πραγματικός και είναι αδιανόητο να το αφήσουμε να συμβεί» επισήμανε η κ. Κυριακίδου.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι αφενός πρέπει να υπάρχει διασφάλιση ότι όλοι όσοι φεύγουν από την Ουκρανία λαμβάνουν την υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται, αφετέρου ότι μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης υπάρχει η δυνατότητα για ενδοκοινοτικές μεταφορές ασθενών σε κατάλληλα νοσοκομεία ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Η Επίτροπος εξήγησε ότι τα νοσηλευτικά ιδρύματα «περιλαμβάνουν κλίνες για παιδιατρικούς ασθενείς, για νεογνά και τις μητέρες τους, για καρκινοπαθείς, για εγκαυματίες και για όσους χρειάζονται θεραπεία σε ΜΕΘ. Οι πρώτοι παιδιατρικοί ασθενείς μεταφέρθηκαν αυτή την εβδομάδα από την Πολωνία στην Ιταλία όπου θα λάβουν εξειδικευμένη παιδιατρική φροντίδα», δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι οι μεταφορές θα συγχρηματοδοτούνται και θα συντονίζονται υλικοτεχνικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, επισήμανε ότι «μαζί με τον ΠΟΥ στην Ευρώπη και τους εθνικούς εμπειρογνώμονες υγείας, μπορούμε να δημιουργήσουμε κόμβους διαλογής για ασθενείς απευθείας στα σύνορα για να κάνουμε μια πρώτη διάγνωση, να προσδιορίσουμε την επείγουσα ανάγκη και να εντοπίσουμε νοσοκομεία για παραπομπή» κάτι που θα επιταχύνει τη μεταφορά των ασθενών.«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επιθετικότητα της Ρωσίας μας επηρεάζει όλους. Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να παρέχουμε την απαραίτητη ιατρική βοήθεια», τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ