Κύπρος: Ιατροδικαστής που εξέφραζε επιφυλάξεις για τα εμβόλια πείστηκε… Και δέχεται απειλές 

Στο κανάλι Σίγμα φιλοξενήθηκε το πρωί της Δευτέρας ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης. Ο κ. Ματσάκης είχε εκφράσει κάποιους ενδοιασμούς στην αρχή για τα εμβόλια, αλλά τώρα δηλώνει έτοιμος να εμβολιαστεί τις επόμενες μέρες. 

Ο ίδιος είπε πως με το που είπε ότι είναι υπέρ των εμβολίων δέχθηκε απειλές.  «Ό,τι έγραψα στο διαδίκτυο είναι καταγραμμένο. Ποτέ δεν είπα ότι είμαι δογματικά εναντίον των εμβολίων. Είπα να περιμένουμε να δούμε και θα τοποθετηθώ. Είπα ότι θα τοποθετηθώ το Φθινόπωρο».

Ο ίδιος θέλησε εισαγωγικά να ξεκαθαρίσει τους μύθους που κυκλοφορούν και να βάλει όπως είπε τα πράγματα στη θέση τους.

«Ο ένας μύθος είναι ότι δεν έχουμε πανδημία. Αν είναι δυνατόν, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που πιστεύουν ακράδαντα ότι δεν έχουμε πανδημία. Τι να πεις, είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε μια σοβαρή κρίση υγείας παγκόσμια», είπε ο κ. Ματσάκης.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στον δεύτερο μύθο που επικρατεί κατά την άποψή του. «Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που πιστεύουν ότι γενικά τα εμβόλια είναι ανάθεμα. Αυτό πηγαίνει ενάντια σε κάθε ιατρική γνώση. Εγώ ποτέ δεν ήμουν εναντίον των εμβολίων. Σαφώς εξέφρασα προβληματισμούς για τα νέα εμβόλια, αυτά του κορωνοϊού γιατί ήταν νέα, είχαν αναφερθεί περιστατικά σοβαρών παρενεργειών και έπρεπε να ξεκαθαρίσει το θέμα. Περίμενα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να έχουμε την εμπειρία της χρήσης αυτών των εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε.

«Αυτή τη στιγμή έχουν δοθεί στοιχεία που λένε ότι δόθηκαν 6 δις δόσεις παγκόσμια. Έχουμε μια τεράστια πλέον εμπειρία. Έχουμε διαφόρων ειδών εμβόλια. Για τα DNA στηριζόμενα εμβόλια, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sputnik έχουμε κάποιες σοβαρές παρενέργειες που μπορούν να αποφευχθούν, αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε».
 


«Τώρα είμαι πιο σίγουρος. Για κάποια εμβόλια δικαιολογημένα υπήρξαν προβληματισμοί. Τώρα το ΑΖ δεν δίδεται σε κάποιες ηλικίες. Τα άλλα τα εμβόλια, τα mRNA είναι ασφαλή φαίνεται και αποτελεσματικά. Έχουν τις παρενέργειες τους, πρέπει να λέμε αλήθειες. Οι παρενέργειες είναι πολύ λιγότερες από τον κίνδυνο να υποστεί κάποιος μόλυνση, να νοσήσει και να πεθάνει», σημείωσε ο κ. Ματσάκης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «κάποιες αναφορές λένε ότι η πιθανότητα να πεθάνεις από παρενέργεια του εμβολίου (mRNA) είναι πολύ λιγότερη από την πιθανότητα να πεθάνεις από επίθεση καρχαρία». 

«Οι θεωρίες των τσιπ, είναι για γέλια και για κλάματα. Ποια η λογική να βάλεις τσιπ στον Ματσάκη; Γιατί, δεν υπάρχει καμιά λογική εξήγηση», διερωτήθηκε.

 

«Αστείες είναι και οι τοποθετήσεις κάποιων ιερωμένων, του Μόρφου. Απορώ γιατί συνεχίζει αυτή την τακτική. Στην αρχή μπορεί να είχε τους ενδοιασμούς του, δικαιολογημένα. Αλλά το να συνδέεις θρησκεία και ιατρική με αυτό τον τρόπο δεν είναι σοφό πράγμα.

«Κάποιοι δεν πρόκειται να πεισθούν ποτέ. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν για παράδειγμα ότι δεν πρέπει να κάνεις μετάγγιση αίματος. Είναι λίγοι, δεν είναι πολλοί. Ο περισσότερος κόσμος περίμενε. Εφόσον ο κίνδυνος δεν ήταν τόσο μεγάλος, τώρα ήρθε η ώρα να πάρουμε την απόφαση», ανέφερε.

«Το αν θα κάνει κάποιος το εμβόλιο εξαρτάται από τα προσωπικά ιατρικά δεδομένα του ανθρώπου. Θέλω να πω και κάτι που είναι σημαντικό και αναφέρεται από αυτούς που έχουν θρησκευτικές αντιλήψεις, ότι δήθεν τα εμβόλια περιέχουν ιστούς από έμβρυα. Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Έχω μελετήσει όλη τη βιβλιογραφία, κανένα εμβόλιο δεν περιέχει ιστούς από έμβρυα».
 

Πηγή: sigmalive.com