«Φρένο» στις δηλώσεις για τον κορωνοϊό από τον Μητροπολίτη Μόρφου -Δεν υπάρχει θέμα δίωξης

«Σωπαίνει» ο Μητροπολίτης Μόρφου και δεν θα προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις αναφορικά με τα θέματα της πανδημίας.

Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, επικαλούμενο πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Μόρφου δεσμεύτηκε ενώπιον της Συνόδου και του ΠτΔ ότι θα τερματίσει τις δημόσιες δηλώσεις αναφορικά με τα θέματα της πανδημίας.

Σύμφωνα πάντα με το ΡΙΚ, ο Μόρφου δήλωσε ότι διατηρεί τις απόψεις του για το ζήτημα, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι σεβόμενος τις προσπάθειες της Δημοκρατίας και της Συνόδου για αντιμετώπιση του ζητήματος, δεν θα προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που αναγνώστηκε λίγο πριν τις 14.00, η Σύνοδος μεταξύ άλλων επαναβεβαίωσε παλαιότερη απόφαση αναφορικά με το ζήτημα του εμβολιασμού και παράλληλα κάλεσε όλους, σε συμμόρφωση για θέματα εμβολιασμών.
 
Το ανακοινωθέν της Συνόδου
 
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε σήμερα Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021 στην τρίτη του έτους τακτική συνεδρία, υπό την προεδρία της Α.Μ του Αρχιεπισκόπου κ.κ Χρυσοστόμου και εργάσθηκε ως εξής: 

Ασχολήθηκε με θέματα της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου και της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας», εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς:

α) Ενημερώθηκε από τους Διευθυντές των Σχολών, Πρωτοπρεσβύτερο Κυπριανό Κουντούρη και Αρχιμανδρίτη Βενέδικτο Ιωάννου αντιστοίχως, για διάφορα θέματα των Σχολών τους.

β) Ενέκρινε τον κατάλογο των νεοεισακτέων σπουδαστών της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας», για το ακαδηματικό έτος 2021-2022.

2) Επαναβεβαίωσε παλαιότερη απόφαση αυτής, όσον αφορά στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και στο θέμα των εμβολιασμών και κάλεσε όλους, ιεράρχες, ιερείς και λαϊκούς σε συμμόρφωση προς Αυτήν! 

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου δήλωσαν υποστήριξη στην απόφαση Αυτής. 

Έκκληση προς όλους απηύθυνε και ο ΠτΔ όπως βοηθήσουν στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της κατάστασης. 

3) Ενημερώθηκε από την Α.Ε τον ΠτΔ ο οποίος ανταποκρίθηκε σε σχετική πρόσκληση του Μακαριώτατου για τη σημερινή θέση στο εθνικό μας θέμα. Ο ΠτΔ απήντησε σε ερωτήσεις των μελών της Ιεράς Συνόδου. 

4) Επαναβεβαίωσε την απόφαση της περασμένης συνεδρίας περί καταργήσεως της εκπροσώπησης της Εκκλησίας Κύπρου στην ΕΕ και κλείσιμο του γραφείου στις Βρυξέλλες. 

5) Όρισε με κλήρωση τα μέλη του Πενταμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου για το νέο έτος. 

α) Μέλη: Οι Μητροπολίτες Μόρφου, Κωνσταντίας, Ταμασού και οι Επίσκοποι Καρπασίας και Αρσινόης. 

β) Αναπληρωτές: Οι Μητροπολίτες Κιτίου, Κυρηνείας, Λεμεσού, Τριμυθούντος και ο Επίσκοπος Αμαθούντος. 

ΠτΔ από Ιερά Σύνοδο: Εποικοδομητικός διάλογος με Μόρφου-Δεν υπάρχει θέμα δίωξης

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση του με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, στην Αρχιεπισκοπή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω να εκφράσω ικανοποίηση που μου δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσω για τα όσα διαδραματίζονται στο Κυπριακό και για τις προσπάθειες που η Κυπριακή Κυβέρνηση καταβάλλει.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας μου στην Ιερά Σύνοδο έκανα έκκληση να υπάρξει μια εναρμόνιση όσον αφορά τις πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας με κάποιες θέσεις που εκφράζονται.

Δεν ήταν ούτε πρόθεση μου ούτε και η θέση της Κυβέρνησης η αντιπαράθεση με οποιονδήποτε που ελεύθερα μπορεί να εκφράζεται, πλην, όμως, λόγω της επιρροής που ασκούν, έκανα έκκληση. Και έγινε κατανοητό, και χαίρομαι για αυτό και θέλω να ελπίζω ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον προβλήματα με δηλώσεις που ενδεχόμενα να ενθαρρύνουν μια μερίδα πολιτών που αντιτίθενται στον εμβολιασμό».

Ερωτηθείς αν συνομίλησε και με τον Μητροπολίτη Μόρφου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έγινε ένας πάρα πολύ σωστός και εποικοδομητικός διάλογος και με τον Άγιο Μόρφου», ενώ σε άλλη ερώτηση είπε ότι «θεωρώ πως δεν θα υπάρχουν δημόσιες παρεμβάσεις ενθάρρυνσης» για μη εμβολιασμό.

Ερωτηθείς επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει θέμα δίωξης οποιουδήποτε έχει αντίθετη άποψη. Μιλάμε για εθελοντική ενθάρρυνση στον εμβολιασμό και όχι υποχρεωτική».

Ανέφερε επίσης ότι «μένω ικανοποιημένος από όσα διημείφθησαν».

 

 

Πηγή: Sigmalive.com