Ξεκινάει το 8ο ετήσιο φόρουμ της στρατηγικής της ΕΕ για την περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου

Στο τριήμερο φόρουμ, το οποίο συνδιοργανώνουν η Επιτροπή και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, θα συζητηθούν διάφορα θέματα που αφορούν την περιοχή.

ΕΕ

Το 8ο ετήσιο φόρουμ της στρατηγικής της ΕΕ για την περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR) αρχίζει σήμερα στο Σεράγεβο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 25 Μαΐου.

Στο τριήμερο φόρουμ, το οποίο συνδιοργανώνουν η Επιτροπή και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, θα συζητηθούν διάφορα θέματα που αφορούν την περιοχή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης των συμμετεχουσών χωρών θα συζητήσουν τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, τις πολιτικές για τη νεολαία, τρόπους αναστροφής της «φυγής εγκεφάλων» και επίτευξης των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στη μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου. Στο πλαίσιο του φόρουμ διοργανώνεται επίσης η διάσκεψη Interreg για τη νεολαία, όπου εκπρόσωποι πανεπιστημίων και ενώσεων νέων θα συζητήσουν τις προτεραιότητες των περιφερειών τους και ένα εργαστήριο καινοτομίας, στο οποίο θα διερευνηθούν οι δυνατότητες ενίσχυσης της έξυπνης εξειδίκευσης με στόχο τη βιωσιμότητα στη μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου.

Το φόρουμ αποτελεί μια πλατφόρμα διαλόγου όπου κοινό και ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να διατυπώσουν τις προσδοκίες και τις ιδέες τους. Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη έχει την προεδρία της EUSAIR ως τις 31 Μαΐου 2023, οπότε και θα την αναλάβει η Κροατία.

Η EUSAIR συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2014 και καλύπτει δέκα χώρες με πληθυσμό πάνω από 70 εκατ. κατοίκους: τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Κροατία, Ιταλία, Σλοβενία), πέντε υποψήφιες χώρες (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία) και μία τρίτη χώρα, τον Άγιο Μαρίνο. Όλες μαζί, συνεργάζονται για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων σε τέσσερις πυλώνες: Γαλάζια ανάπτυξη, Διασύνδεση της περιοχής (μεταφορές και ενέργεια), Περιβαλλοντική ποιότητα και Βιώσιμος τουρισμός.

Νίκος Ανδρίτσος

TAGS: ΕΕ