Κρίσιμη ημέρα για την Αγιά Σοφιά: Το τηλεφώνημα Μέρκελ -Ερντογάν, η απάντηση σε Πομπέο

Η υπόθεση της Αγιάς Σοφιάς και η μετατροπή της ή μη σε τζαμί θα εξεταστεί σήμερα Πέμπτη, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας, εν μέσω αντιδράσεων και προειδοποιήσεων προς την Άγκυρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ Μανώλη Κωστίδη, η δικαστική απόφαση μπορεί να μην ανακοινωθεί σήμερα αλλά σε λίγες ημέρες. Επίσης, ακόμη και αν οι δικαστές αποφασίσουν τη μετατροπή σε τζαμί, δεν είναι δεσμευτική η απόφαση για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Για το θέμα της Αγίας Σοφίας συζήτησαν μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με την γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την Τετάρτη. Στο επίκεντρο επίσης ζητήματα όπως η Λιβύη και η πανδημία του κορωνοϊού.

Αντιδράσεις στην Άγκυρα για την παρέμβαση Πομπέο

Την Τετάρτη, υπήρξε μια ακόμη παρέμβαση από την Ουάσιγκτον κατά της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, αυτή τη φορά από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

«Μη μας κάνετε υποδείξεις», απάντησε σε υψηλούς τόνους ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, λέγοντας ότι το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς είναι ζήτημα κυριαρχίας της Τουρκίας.

Σε διαφορετικό τόνο ήταν ωστόσο η τοποθέτηση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι ακόμη και αν γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά «δεν θα άρει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομία της».

«Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί δεν θα άρει την ιστορική και πολιτική κληρονομιά της. Σε όσους εκφράζουν αυτές τις ανησυχίες, όπως έχουν σκέψεις μη επισκεψιμότητας της Αγίας Σοφίας αν γίνει τζαμί, θα πρέπει να τους τονίσουμε πως τα σημαντικά τζαμιά μας είναι πάντα επισκέψιμα», είπε ο Καλίν.

Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος

Σε αντίθεση με χθες Τετάρτη και τα εκτενή πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα για την Αγιά Σοφιά, σήμερα ο τουρκικός Τύπος ρίχνει τους τόνους.

«Η Τουρκία περιμένει την είδηση», γράφει η Yeni Safak, «περιμένουμε ευχάριστα νέα για την Αγιά Σοφιά», αναφέρει η Turkiye.

Τι δείχνει τουρκική δημοσκόπηση για την Αγιά Σοφιά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα τουρκικής δημοσκόπησης της αξιόπιστης εταιρίας Metropol. Στο ερώτημα «για ποιο λόγο νομίζετε ότι προέκυψε το ζήτημα της Αγίας Σοφίας;», το 44% απάντησαν «για αλλαγή ατζέντας για να μη συζητηθεί η παρούσα οικονομική κρίση», το 29,5% «για να μετατραπεί σε τζαμί» και το 11,7% «για να δημιουργηθεί ένα εκλογικό όπλο υπέρ της κυβέρνησης στις εκλογές».

Πηγή: skai.gr