Γερμανική ανησυχία για τις τουρκικές κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Γερμανική ανησυχία για τις τουρκικές κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επικρατεί στο Βερολίνο, ενώ από χθες η προεδρία της Ε.Ε έχει περάσει για τους επομένους έξι μήνες στην Γερμάνια και στην καγκελάριο Μέρκελ. 

Συμφώνα με ασφαλείς πληροφορίες της Καθημερινής, οι διεκδικήσεις της Τουρκιάς στην περιοχή θεωρούνται από την γερμανική κυβέρνηση αδικαιολόγητες, αλλά ο ρόλος της Άγκυρας ειδικά στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αποτρέπει μια πιο σθεναρή στάση. 

Η Άγκελα Μέρκελ απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της στην Bundestag με αφορμή την έναρξη της γερμανικής προεδρίας στην Ε.Ε., δεν έκρυψε τον προβληματισμό της. 

«Έχουμε τώρα το επιβαρυντικό στοιχειό ότι η Τουρκία διεξάγει γεωτρήσεις ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Συμφώνα με τις ίδιες πληροφορίες η γερμανική πλευρά θα ήθελε επίσης την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, με την εμπλοκή και του ΟΗΕ,  κρίνοντας ότι οι κυρώσεις δεν επαρκούν ως αντίδραση στις ενέργειες της Τουρκίας.