O ΣΚΑΪ στην κόλαση του Τσερνίχιβ- Συγκλονιστικές εικόνες και μαρτυρίες από την βομβαρδισμένη πόλη

Στο μαρτυρικό Τσερνίχιβ, συνεχίστηκε το οδοιπορικό του ΣΚΑΪ στην πληττόμενη από την ρωσική εισβολή, Ουκρανία.

Το Τσερνίχιβ ήταν από τις πρώτες πόλεις που τέθηκαν στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων.

Όπως καταγράφεται στην κάμερα του ΣΚΑΪ , το οποίο και ήταν από τα πρώτα μέσα ενημέρωσης διεθνώς που κατάφεραν σήμερα να μπουν στην πολύπαθη πόλη, οι Ρώσοι άφησαν πίσω τους συντρίμμια, θάνατο και ανείπωτο πόνο.

Η πόλη βρίσκεται στα βόρεια του Κιέβου. Βομβαρδίστηκε νυχθημερόν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άμαχοι και να τραυματιστούν εκατοντάδες πολίτες.

«Περπατούσα με τη γυναίκα μου όταν μας βομβαρδίσανε. Ευτυχώς χτυπήθηκα ελαφριά, στο πίσω μέρος του ποδιού μου» αναφέρει Ουκρανός πολίτης.

Το Τσερνίχιβ ήταν από τις πρώτες πόλεις που δέχτηκαν επιθέσεις καθώς ο στρατός έφτασε εκεί σε 48 ώρες.

Το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών έχει καταστραφεί τόσο από επιθέσεις από αέρος όσο και πυρά αρμάτων.

«Πηγαίναμε με το αυτοκίνητο να πάρουμε νερό και μας χτύπησαν. Ούτε που κατάλαβα πως έγινε, αν μας επιτέθηκαν με άρμα ή από αέρος. Ο οδηγός σκοτώθηκε ακαριαία. Εγώ χτυπήθηκα στο χέρι» αναφέρει κάτοικος της πόλης στην δημοσιογράφο Έλλη Κασόλη και τον Οπερατέρ Στέργιο Τσιφούτη.

Tην ίδια ώρα προκαλούν ανατριχίλα μαρτυρίες κατοίκων όπως αυτή ενός πατέρα που εντόπισε έπειτα από μέρες νεκρό το παιδί του στο σπίτι του, έχοντας δεχτεί σφαίρα στο πίσω μέρος του λαιμού, η όπως αυτές που επισημαίνουν πως πυρά δέχθηκαν οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά.

Ολόκληρα οικοδομικά συγκροτήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Οι ουκρανικές αρχές ψάχνουν για τυχόν νεκρούς, που παραμένουν καταπλακωμένοι ενώ οι ένοικοι των πολυκατοικιών, γυρνούν να ψάξουν αν σώθηκε κάτι από τις περιουσίες τους.

Πριν από περίπου 10 μέρες ακόμα μια αεροπορική επίθεση σε περιοχή που κατοικούσαν δεκάδες οικογένειες. Πολλά παιδιά τραυματίστηκαν και πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Το νοσοκομείο της πόλης είναι γεμάτο με ασθενείς. Εθελοντές τους μεταφέρουν σε άλλες μεγαλύτερες δομές, για να κάνουν εξετάσεις.

Άνδρες και γυναίκες μεγαλύτερης μικρότερης ηλικίας που τραυματίστηκαν μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία.

Ακόμα πιο σκληρές, ήταν οι επιθέσεις έξω από την πόλη.

Η κάμερα του ΣΚΑΙ έφυγε από το κέντρο του Τσερνίχιβ, και έφτασε στην πόλη Μπιεσιάνκα όπου και είχε επίσης περάσει ο ρωσικό στρατός.

Ο Άλεκ, κάτοικος της περιοχής, έδειξε πως οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο την αυλή του και έκλεψαν ό,τι βρήκαν.Ο ίδιος, είχε προλάβει να πάρει τη γυναίκα του και τα παιδιά του και να πάνε στην πόλη του Τσερνιχίβ όπου είχαν συγγενείς.

Οι Ρώσοι είχαν γκρεμίσει όλες τις γέφυρες της πόλης με στόχο να εγκλωβίσουν τους κατοίκους του Τσερνιχίβ.

Το σφυροκόπημα των Ρώσων είχε ισοπεδώσει τις υποδομές του Τσερνιχίβ, οι οποίες παραμένουν εκτός λειτουργίας.

Η πόλη απελευθερώθηκε πριν από 3 ημέρες ωστόσο δεν υπάρχει νερό ή φαγητό και οι κάτοικοι μπορούν να παίρνουν ένα μπουκάλι γάλα ο καθένας

Μέχρι και σήμερα αναγκάζονται να πάνε στα ποτάμια για να πάρουν νερό για το μπάνιο τους.

Πηγή: skai.gr