Κρανίου τόπος η Πορτογαλία: Πάνω από 1 εκατ. στρέμματα έχουν γίνει «στάχτη» μέσα στο 2022

H πιο σοβαρή πυρκαγιά ήταν αυτή που εκδηλώθηκε στον εθνικό δρυμό Σέρα ντα Εστρέλα. Μέσα σε 11 ημέρες κάηκαν περισσότερα από 250.000 στρέμματα

Οι πυρκαγιές στην Πορτογαλία έχουν καταστρέψει μέχρι στιγμής φέτος 1.040.000 στρέμματα, καθώς η χώρα πλήττεται από πρωτόγνωρη ξηρασία, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιφάνεια που έχει καταστραφεί μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2017, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους περίπου 100 άνθρωποι και καταστράφηκαν περισσότερα από 5.370.000 στρέμματα, βάσει του απολογισμού του Ινστιτούτου για τη Διατήρηση της Φύσης και των Δασών (ICNF).

Στην έκθεσή του το ινστιτούτο αναφέρει ότι ως τις 15 Αυγούστου στην Πορτογαλία είχαν καταγραφεί «12% λιγότερες πυρκαγιές» σε σχέση με τα δέκα προηγούμενα χρόνια, αλλά η επιφάνεια που κάηκε «ήταν κατά 30% μεγαλύτερη» .

Φέτος η πιο σοβαρή πυρκαγιά ήταν αυτή που εκδηλώθηκε στον εθνικό δρυμό Σέρα ντα Εστρέλα, μια ορεινή περιοχή στην κεντρική Πορτογαλία, ένα παγκόσμιο γεωπάρκο αναγνωρισμένο από την Unesco. Μέσα σε ένδεκα ημέρες κάηκαν περισσότερα από 250.000 στρέμματα.

Οι πυροσβέστες εξακολουθούν να προσπαθούν να σβήσουν την πυρκαγιά στην επαρχία Βίλα Ρεάλ, στο βόρειο άκρο της Πορτογαλία, αλλά η κατάσταση φαίνεται να βελτιώνεται, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Μιγκέλ Φονσέκα. Η πυρκαγιά αυτή «έχει ουσιαστικά τεθεί υπό έλεγχο», εξήγησε.

Από τη Δευτέρα στην Πορτογαλία έχουν σταλεί δύο ελληνικά Canadair στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Χάρη στη μείωση της θερμοκρασίας σε μεγάλο μέρος της χώρας, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας αποφάσισε να μην παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ίσχυε από την Κυριακή ως την Τρίτη το βράδυ, δηλαδή έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ