Κουάρτενγκ: «Δεν πάω πουθενά», λέει ο Βρετανός Υπ. Οικονομικών εν μέσω φωνών για παραίτησή του

Ξεκαθάρισε πως τόσο ο ίδιος όσο και η Πρωθυπουργός Λιζ Τρας θα είναι στις θέσεις τους σε έναν μήνα από τώρα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Κουάσι Κουάρτενγκ δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Πρωθυπουργός Λιζ Τρας θα είναι στις θέσεις τους σε έναν μήνα από τώρα, εν μέσω έντονης κριτικής από την αντιπολίτευση αλλά και από Συντηρητικούς βουλευτές για την οικονομική πολιτική που ακολουθούν.

«Απολύτως, 100%. Δεν πάω πουθενά», απάντησε ο κ. Κουάρτενγκ σε σχετικό ερώτημα κατά τη διάρκεια συνέντευξης από την Ουάσινγκτον την οποία επισκέπτεται.

Ο κ. Κουάρτενγκ ρωτήθηκε επίσης επιμόνως για τις πληροφορίες ότι η κα Τρας εξετάζει ενεργά περαιτέρω ακυρώσεις φορολογικών περικοπών που εξαγγέλθηκαν στο πλαίσιο του μίνι προϋπολογισμού στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, σύσσωμη η αντιπολίτευση, δεξαμενές σκέψης, οικονομικοί αναλυτές και το ΔΝΤ έχουν επικρίνει την κυβέρνηση για τις ακοστολόγητες μειώσεις φόρων που έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές και υποστηρίζουν την ανατροπή τουλάχιστον κάποιων εκ των μέτρων.

Ο Βρετανός υπουργός απέφυγε επανειλημμένως να διαβεβαιώσει ότι δε θα ανατραπούν κι άλλα μέτρα μετά από την ακύρωση της κατάργησης του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος του 45%, λέγοντας απλά ότι η κυβέρνηση είναι «απολύτως επικεντρωμένη στην υλοποίηση του πλάνου ανάπτυξης».

Την ίδια ερώτηση απέφυγε και η Υπουργός Εργασίας Κλόε Σμιθ, λέγοντας ότι είναι θέμα που αφορά τον Υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, η κα Τρας έχει συσκέψεις στην Ντάουνινγκ Στριτ με συνεργάτες της για να εξετάσει ποια μέτρα μπορούν να ανατραπούν. Οι περισσότερες αναλύσεις αναφέρονται στην πιθανότητα ανατροπής της απόφασης να μη γίνει η αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από 19% σε 25% τον προσεχή Απρίλιο.

Το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας SNP είπε ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές πρέπει να διώξουν την κα Τρας αν δεν ανατρέψει τα οικονομικά της μέτρα, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είπαν πως ο Κουάσι Κουάρτενγκ πρέπει «να παραιτηθεί ή να αποπεμφθεί».
 

Πηγή: skai.gr