Κόσοβο: Η Σερβία συμπεριφέρεται όπως η Ρωσία πριν από την εισβολή στην Ουκρανία

Η ανάπτυξη στρατευμάτων της Σερβίας στα σύνορα του Κοσόβου θυμίζει τη συμπεριφορά της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία πριν από την εισβολή της, είπε η υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου

Η ανάπτυξη στρατευμάτων της Σερβίας στα σύνορα του Κοσόβου θυμίζει τη συμπεριφορά της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία πριν από την εισβολή της, είπε η υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, προτρέποντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα κατά του Βελιγραδίου.

Την Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι παρακολουθούν μια ανησυχητική συγκέντρωση σερβικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων του Κοσόβου που αποσταθεροποιεί την περιοχή, ενώ  το ΝΑΤΟ είπε ότι θα αποστείλει πρόσθετες ειρηνευτικές δυνάμεις για το Κοσσυφοπέδιο.

«Δεν υπήρξε ποτέ τέτοιου είδους συγκέντρωση στρατευμάτων τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Donika Gervalla-Schwarz στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Deutschlandfunk σε συνέντευξή της τη Δευτέρα. «Η συγκέντρωση όπλων εκεί, όπως τανκς, μας δίνει μια άσχημη αίσθηση γιατί δεν ξέρουμε πώς θα απαντήσει η διεθνής κοινότητα».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η ίδια πρόσθεσε ότι οι φόβοι δεν αφορούν μόνο στη συγκέντρωση στρατευμάτων, αλλά και στη ρητορική της Σερβίας, της οποίας οι «μέθοδοι» μοιάζουν με τη ρωσική συμπεριφορά απέναντι στην Ουκρανία λίγο πριν εισβάλλει στην χώρα. «Γι’ αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα», είπε.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν σκοπεύει να διατάξει τις δυνάμεις του να περάσουν τα σύνορα του Κοσόβου, επειδή μια κλιμάκωση της σύγκρουσης θα έβλαπτε τις φιλοδοξίες του Βελιγραδίου να ενταχθεί στην ΕΕ.

Οι εντάσεις συνεχίζονται μεταξύ των δύο χωρών έπειτα από τη σύγκρουση της αστυνομίας και των ένοπλων Σέρβων που είχαν οχυρωθεί σε μοναστήρι, μετατρέποντας την περιοχή σε εμπόλεμη ζώνη πριν από 10 ημέρες.

Πηγή: skai.gr