Σερβία: Νέος γύρος συνομιλιών με τους κοσσοβάρους στις Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, αναχώρησε για τις Βρυξέλλες αργά την Πέμπτη, για έναν ακόμη γύρο συνομιλιών με τον ομόλογό του, του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι μετέδωσε η κρατική τηλεόραση .(RTS).
Οι συνομιλίες- που διεκόπησαν την Τετάρτη- διεξάγονται υπό την αιγίδα της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Άστον η οποία πάντως δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη την συνάντηση της Παρασκευής.

Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει κατά τη διάρκεια των προηγούμενων γύρων των συνομιλιών στα 13 από τα 15 σημεία των προτάσεων της Άστον, ωστόσο υπολείπονται από την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας.

Το μεγάλο αγκάθι των συνομιλιών είναι το επίπεδο αυτονομίας της σερβικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο. Η συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο, είναι ζωτικής σημασίας για τις φιλοδοξίες της Σερβίας να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ντάτσιτς αναμένεται να συναντηθεί και με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν καθώς η συμμαχία διατηρεί στρατιωτική ειρηνευτική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο από τον Ιούνιο του 1999.

Πηγή: skai.gr