Κορωνοϊός - Βρετανία: Κόντρες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της μετάλλαξης 

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
 

Βίντεο με τον Βρετανό Υπουργό Υγείας να λέει ότι σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι κατά περίπου 50% λιγότερο αποτελεσματικά έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους από τη Νότια Αφρική, δημοσίευσε η ιστοσελίδα της Daily Mail.

Ο κ. Χάνκοκ προσθέτει στο βίντεο, ωστόσο, ότι «δεν είμαστε σίγουροι για αυτά τα στοιχεία, επομένως δε θα το έλεγα αυτό δημοσίως».

Απευθυνόταν σε Βρετανούς ταξιδιωτικούς πράκτορες κατά τη διάρκεια σεμιναρίου που είχε διοργανωθεί την περασμένη Τρίτη μέσω Facebook.

Όπως συμπλήρωσε ο υπουργός, το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του κορωνοϊού αναλύεται στα χημικά εργαστήρια της υπηρεσίας Δημόσια Υγεία Αγγλίας.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 73 κρούσματα του συγκεκριμένου στελέχους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σχολιάζοντας, πάντως, τα λεγόμενα του Υπουργού Υγείας, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς είπε σύμφωνα με τους Times ότι «απλά δεν μπορεί κανείς να λαμβάνει εργαστηριακές μελέτες ως ένδειξη» του πώς το εμβόλιο θα ανταποκριθεί έναντι διαφόρων στελεχών του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην οποία ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε πως η βρετανική μετάλλαξη πιθανώς να είναι κατά περίπου 30% πιο θανατηφόρα, ο καθηγητής Βάλανς είπε ότι υπάρχει αυξημένη βεβαιότητα πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι του βρετανικού στελέχους.

Συμπλήρωσε όμως ότι υπάρχει ανησυχία για την αποτελεσματικότητα έναντι των στελεχών από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, με τις έρευνες να συνεχίζονται.