Τζόνσον-Κορωνοϊός: Ενδείξεις ότι είναι πιο θανατηφόρο το μεταλλαγμένο στέλεχος

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε αρχικά στη ΝΑ Αγγλία είναι εκτός από πιο μεταδοτικό πιθανώς και κατά περίπου 30% πιο θανατηφόρο από την αρχική μορφή του ιού, ανακοίνωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο κ. Τζόνσον είπε πως υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το νέο στέλεχος «ίσως συνδέεται με μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας».

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς εξήγησε ότι το στέλεχος μεταδίδεται κατά 30% έως 70% πιο γρήγορα σε όλες τις ηλικίες.

Πρόσθεσε ότι μια πρώτη ανάλυση των στοιχείων για τους πολίτες άνω των 60 ετών που διαγνώστηκαν θετικοί με το νέο στέλεχος δείχνει πως 13 ή 14 φορείς ανά 1.000 πεθαίνουν. Η αντίστοιχη αναλογία για το αρχικό στέλεχος του ιού είναι 10 θάνατοι ανά 1.000 φορείς.

Ο σερ Πάτρικ πρόσθεσε ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επαληθευτεί αυτή η αυξημένη θνησιμότητα, λέγοντας ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία «δεν είναι ισχυρά».

Συμπλήρωσε πάντως ότι τα εμβόλια που έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται κατά της νόσου φαίνεται πως είναι εξίσου αποτελεσματικά έναντι και του βρετανικού στελέχους.

Παραδέχθηκε, αντίθετα, ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία.

Ο Μπόρις Τζόνσον συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο προχωρά με «ανεπανάληπτους» ρυθμούς, καθώς το προηγούμενο 24ωρο χορηγήθηκαν πάνω από 409 χιλιάδες πρώτες δόσεις.

Στην Αγγλία, είπε ο κ. Τζόνσον, σχεδόν ένας στους δέκα ενήλικες έχει εμβολιαστεί, περιλαμβανομένου του 71% των πολιτών άνω των 80 ετών και των 2/3 των φιλοξενούμενων σε γηροκομεία.

«Όλα τα στοιχεία έως τώρα δείχνουν ακόμη ότι και τα δύο εμβόλια που χρησιμοποιούμε είναι αποτελεσματικά τόσο κατά του αρχικού στελέχους όσο και του νέου», πρόσθεσε.

Ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι πάνω από 38.000 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, αριθμός κατά 78% μεγαλύτερος από την κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί τις τελευταίες 24 ώρες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι το Σύστημα Υγείας δέχεται ισχυρότατη πίεση και αυτός είναι και ο λόγος που οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες.