Κομισιόν: Κλείνει τα «παραθυράκια» που χρησιμοποιούσαν οι Ρώσοι ολιγάρχες για να αποφύγουν τις κυρώσεις

«Κλείνει τα παραθυράκια» στους Ρώσους ολιγάρχες η ΕΕ. Η Κομισιόν πρότεινε την Τετάρτη νέους κανόνες που θα καθιστούν δυσκολότερο στους Ρώσους ολιγάρχες να αποφύγουν τις κυρώσεις, ανοίγοντας το δρόμο για τη δήμευση των γιοτ και των επαύλεών τους. Τα χρήματα από τις κατασχέσεις θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

«Ενώ η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι υψίστης σημασίας να εφαρμοστούν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ και η παραβίαση αυτών των μέτρων δεν πρέπει να επιτραπεί να αποδώσει», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

«Οι σημερινές προτάσεις στοχεύουν στο να διασφαλίσουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία ιδιωτών και οντοτήτων που παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα μπορούν να δημευθούν αποτελεσματικά στο μέλλον».

Οι οικονομικές κυρώσεις επιβάλλονται πολύ διαφορετικά μεταξύ των 27 κρατών μελών του μπλοκ, σε ένα ρυθμιστικό «συνονθύλευμα» που συχνά δίνει τη δυνατότητα σε όσους στοχοποιούνται να αποφύγουν τις συνέπειές τους. 

«Η παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ είναι σοβαρό έγκλημα και πρέπει να έχει σοβαρές συνέπειες. Χρειαζόμαστε κανόνες σε όλη την ΕΕ για να το εφαρμόσουμε αυτό» δήλωσε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ Βέρα Γιούροβα.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι κυρώσεις εξαρτώνται από 40 διαφορετικά νομικά καθεστώτα. 

Πηγή: skai.gr