Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ουκρανίας-Ουγγαρίας για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε την Ουγγαρία ότι βοηθά τη Ρωσία να συνεχίσει την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας, εν μέσω επιδείνωσης της διαμάχης μεταξύ των γειτονικών χωρών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε, επίσης, την Ουγγαρία ότι ενίσχυσε το «αίσθημα ατιμωρησίας» της Ρωσίας σχετικά με φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν.

Ο Όλεγκ Νικολένκο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, έγραψε στο Twitter ότι η «απροθυμία της Ουγγαρίας να αναγνωρίσει την ευθύνη της Ρωσίας για τις φρικαλεότητες» την ενθαρρύνει να «διαπράξει νέα εγκλήματα».

«Εάν η Ουγγαρία θέλει να βοηθήσει, πρέπει να σταματήσει να βλάπτει την ενότητα της ΕΕ", προσέθεσε.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν παρά την ένταξη της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ, επανεξελέγη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Ουγγαρία είναι αντίθετη στις νέες και πολλές υπάρχουσες κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία και αρνήθηκε να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία.

Την Τετάρτη, ο Ορμπάν είπε στον Πούτιν ότι η Ουγγαρία θα ήταν έτοιμη να πληρώσει τη Ρωσία σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου - μια κίνηση που άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποκλείσει.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας επέκρινε επίσης αυτή τη τη δήλωση, κατηγορώντας την Ουγγαρία ότι υπονομεύει την ενότητα της ΕΕ.

Πηγή: BBC