Νέα προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων: Ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη και Σούμι

Μπαίνοντας στην 12η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή, αναμένεται να γίνει εκ νέου προσπάθεια (για τρίτη φορά) για την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού.

Ο ρωσικός στρατός θα τηρήσει σήμερα προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 (ώρα Ουκρανίας και ώρα Ελλάδας) προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας και να απομακρυνθούν οι άμαχοι, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν στις πόλεις Κίεβο, Χάρκιβ, Μαριούπολη και Σούμι, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και λόγω της τρέχουσας κατάστασης σε αυτές.

Όσοι άμαχοι αποχωρούν από το Κίεβο θα μεταφέρονται με αεροσκάφη στη Ρωσία, διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιήσει drones για να παρακολουθεί τη διαδικασία απομάκρυνσης.

«Οι απόπειρες της ουκρανικής πλευράς να παραπλανήσουν τη Ρωσία και όλο τον πολιτισμένο κόσμο (…) είναι ανώφελες αυτή τη φορά», τόνισε.

Δύο προηγούμενες απόπειρες απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα το Σαββατοκύριακο απέτυχαν λόγω της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται.

Οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στο Κίεβο, μια πόλη 3 εκατομμυρίων κατοίκων. Το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν πόρους για να εισβάλουν στο Κίεβο», έπειτα από ημέρες που σημειώνουν μικρή πρόοδο στην προέλασή τους προς την ουκρανική πρωτεύουσα από τον νότο.

Περίπου 200.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη, μια πόλη- λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι περισσότεροι κοιμούνται σε υπόγεια καταφύγια για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.

Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει σήμερα την ολομέτωπη επίθεσή του στην Ουκρανία, βομβαρδίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Χαρκίβ, και σφίγγοντας τον κλοιό στην πρωτεύουσα, το Κίεβο, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να διεξαχθεί ο τρίτος γύρος ρωσοουκρανικών διαπραγματεύσεων, χωρίς πολλές ελπίδες πως θα φέρει καρπούς.

Η επιδείνωση της ένοπλης σύρραξης και το ενδεχόμενο να επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανέβασαν κι άλλο σήμερα τον πυρετό των διεθνών αγορών, με το πετρέλαιο να σημειώνει ιλιγγιώδη άνοδο, πολλούς επενδυτές να επιλέγουν τον χρυσό με την τιμή της αξίας-καταφυγίου αυτής να ανεβαίνει στα ύψη, και τα χρηματιστήρια της Ασίας να πέφτουν.

Σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη Χαρκίβ, στη βορειοανατολική Ουκρανία, με στόχους μεταξύ άλλων αθλητικό συγκρότημα τοπικού πανεπιστημίου και πολιτικές κτιριακές υποδομές, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δείτε την μαρτυρία του απεσταλμένου δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ στο Κίεβο, Μίλτου Σακελλάρη, που βρέθηκε κοντά στο σημείο των βομβαρδισμών

Σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη Χαρκίβ, στην Τσερνιγκίβ (βόρεια), στη Σούμι (βορειοανατολικά) και στη Μικολάγεφ (νότια), ενώ «συγκεντρώνουν πόρους για να εξαπολύσουν έφοδο» στο Κίεβο.

Χθες, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα αεροδρόμιο στην κεντρική Ουκρανία, ενώ συνεχίζουν την πολιορκία στη Μαριούπολη, το μεγάλο λιμάνι στην Αζοφική.

Ακολουθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται επί του πεδίου, με βάση τις πληροφορίες των δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου, των υπηρεσιών αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, τις δηλώσεις Ουκρανών και Ρώσων αξιωματούχων, αναλυτών, δυτικών πηγών και διεθνών οργανισμών. Η Μόσχα δίνει ελάχιστες πληροφορίες για την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεών της.

Στα ανατολικά

Το Χαρκίβ, η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας (1,4 εκατ. κάτοικοι), που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με τους Δυτικούς παρατηρητές, παρά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται επίσης από τα αυτονομιστικά, φιλορωσικά εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όμως είναι άγνωστο πόσο έχουν προωθηθεί.

Στο νότο

Οι Ρώσοι πολιορκούν τη Μαριούπολη, που αντιστέκεται ακόμα. Μια δεύτερη προσπάθεια εκκένωσης της πόλης, το πρωί σήμερα, «διακόπηκε», ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για την αποτυχία να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Η κατάληψη της πόλης αυτής θα επέτρεπε στους Ρώσους να ενώσουν τις δυνάμεις τους που εισέβαλαν από την προσαρτημένη Κριμαία (και έχουν ήδη καταλάβει τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Χερσώνα ενώ απειλούν, στα δυτικά, το Μικολάιφ) με τις δυνάμεις των αυτονομιστών του Ντονμπάς.

Η Οδησσός, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, παραμένει ουκρανική και προς το παρόν δεν έχει μπει στο στόχαστρο των βομβαρδισμών. Αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ετοιμάζεται να την βομβαρδίσει.

Στα δυτικά

Η δυτική Ουκρανία μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει από τις μάχες. Η μεγαλύτερη πόλη της, το Λβιβ, φιλοξενεί πλέον τις ξένες διπλωματικές αποστολές, τους δημοσιογράφους και τους Ουκρανούς που φεύγουν από τα ανατολικά και αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στη δύση ή σε μια γειτονική χώρα.

Ο Ζελένσκι είπε νωρίτερα από οι Ρώσοι κατέστρεψαν το αεροδρόμιο της πόλης Βινίτσια, που απέχει 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου.

Θύματα

Η Ρωσία ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι 498 στρατιώτες της σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Αυτός ήταν και ο τελευταίος απολογισμός που έχει δώσει η Μόσχα για τις απώλειές της.

Η Ουκρανία και οι Δυτικοί παρατηρητές ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες. Το Κίεβο κάνει λόγο για 11.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες.

Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Εντός ημερών»

Στην πρωτεύουσα, ο ουκρανικός στρατός διαμηνύει πως είναι έτοιμος να καταστρέψει την τελευταία γέφυρα που συνδέει την πόλη με τις δυτικές επαρχίες, για να φρενάρουν την προέλαση των ρωσικών αρμάτων μάχης. Το επιτελείο αναμένει τη ρωσική έφοδο «εντός ημερών».

«Αν λάβουμε διαταγή, ή αν δούμε τους Ρώσους να προελαύνουν, θα την ανατινάξουμε (...) με όσα περισσότερα άρματα του εχθρού πάνω της είναι δυνατό», δήλωσε ο λοχίας «Κάσπερ», μέλος μονάδας ουκρανών εθελοντών.

Σκληρές μάχες διεξάγονταν όλη μέρα χθες στην περιφέρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ειδικά γύρω από τους οδικούς άξονες που οδηγούν προς τη Ζιτόμιρ (150 χλμ. δυτικά) και την Τσερνιγκίβ (150 χλμ. βόρεια).

Σε δυτικά προάστια του Κιέβου, ιδίως στο Ιρπίν, βομβαρδίζονταν κτίρια «από το πρωί ως το βράδυ», κατόπιν «μπήκε άρμα μάχης». «Ήταν τρομακτικό, φοβηθήκαμε πολύ. Νομίζαμε ότι δεν θα καταφέρναμε να φύγουμε» ζωντανοί, είπε η Τατιάνα Βοζνιουτσένκο, κάτοικος του προαστίου αυτού, ηλικίας 52 ετών.

Ταυτόχρονα, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την πολιορκία του στρατηγικής σημασίας λιμανιού της Μαριούπολης, στην Αζοφική Θάλασσα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου και η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων για ανθρωπιστικούς λόγους απέτυχε χθες Κυριακή. Ενώ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ετοιμάζεται να βομβαρδίσει το λιμάνι της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα.

Ρωσικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τη θάλασσα έπληξαν σήμερα το χωριό Τούζλι, στην περιφέρεια της Οδησσού, ανέφερε εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού στην περιοχή, ο Σεργκέι Μπρατσούκ. Εξήγησε ότι οι πύραυλοι είχαν στόχο «κρίσιμες υποδομές». Δεν αναφέρθηκαν πάντως τραυματισμοί.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που επικαλέστηκε η εφημερίδα Wall Street Journal, υποστήριξαν ότι η Ρωσία έχει στρατολογήσει σύρους μισθοφόρους, με εμπειρία στην αντιμετώπιση αντάρτικου πόλης, για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Στην άλλη πλευρά, το Κίεβο κάνει λόγο για δεκάδες χιλιάδες «εθελοντές» ξένους που πήγαν στην Ουκρανία για να ενταχθούν στις τάξεις των δυνάμεών της.

Ο τρίτος γύρος των ρωσοουκρανικών διαπραγματεύσεων προγραμματίζεται να γίνει σήμερα, αλλά οι ελπίδες επιτυχίας των συνομιλιών χαρακτηρίζονται απειροελάχιστες, με δεδομένο ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση το Κίεβο να αποδεχθεί όλες τις ρωσικές αξιώσεις, ιδίως αυτές για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και την ανακήρυξη της ουδετερότητας της χώρας.

Στους δύο προηγούμενους κύκλους συνομιλιών, στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας και Πολωνίας-Λευκορωσίας αντίστοιχα, το μόνο απτό αποτέλεσμα ήταν πρακτικά η συμφωνία για τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Πυρηνική (αν)ασφάλεια

Χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Πούτιν διεμήνυσε ότι εννοεί να «επιτύχει τους στόχους του» στην Ουκρανία, «είτε με διαπραγμάτευση, ή με τον πόλεμο», σύμφωνα με το Ελιζέ.

Πάντως διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του πως «δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε επιθέσεις εναντίον πυρηνικών εργοστασίων» και δήλωσε «έτοιμος να σεβαστεί τους κανόνες του ΔΟΑΕ για την προστασία των (πυρηνικών) σταθμών», ενώ δέχθηκε να γίνει «διάλογος μεταξύ του ΔΟΑΕ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας» ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την «ασφάλειά τους», πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Μετά τον βομβαρδισμό –η Μόσχα τον αρνήθηκε– την 4η Μαρτίου στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια (νότια), το μεγαλύτερο της Ουκρανίας και της Ευρώπης, που προκάλεσε ανησυχία για πυρηνική καταστροφή, ο ΔΟΑΕ ενημερώθηκε από το Κίεβο ότι η διεύθυνση του σταθμού αυτού βρίσκεται πλέον υπό τις διαταγές των ρωσικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, μόνο επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων είναι ακόμη εφικτές, αλλά και αυτές κακής ποιότητας. Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία του» για την «επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά τις ζωτικής σημασίας επικοινωνίες μεταξύ του (ουκρανικού) ρυθμιστικού φορέα και του σταθμού».

Ο ρωσικός στρατός, από την πλευρά του, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιδίωκε να προκαλέσει διαρροή ραδιενέργειας στη Χαρκίβ και να κατηγορήσει κατόπιν τη Μόσχα.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής του με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επίσης αρνήθηκε εκ νέου ότι ο ρωσικός στρατός «βάζει στο στόχαστρο αμάχους» και επέμεινε ότι «επαφίεται στους Ουκρανούς η ευθύνη να αφήσουν να φύγει ο πληθυσμός από τις περικυκλωμένες πόλεις», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο άρχισε να διενεργεί έρευνα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για επιθέσεις εναντίον υγειονομικών εγκαταστάσεων, οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για «αξιόπιστες πληροφορίες» κατά τις οποίες η Ρωσία έχει διαπράξει «εγκλήματα πολέμου» από την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες Κυριακή, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε ρώσους στρατιωτικούς για «εσκεμμένους φόνους» και διεμήνυσε ότι «θα τιμωρήσουμε οποιονδήποτε διέπραξε φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια του πολέμου αυτού στο έδαφός μας».

Πηγή: skai.gr