Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Οι θέσεις στις οποίες θα σταθούν τα εγγόνια της στην αγρυπνία

Αξίζει να σημειωθεί πως κατόπιν αιτήματος του Βασιλιά Καρόλου ο Χάρι θα φορέσει στρατιωτική στολή

Τα εγγόνια της Βασίλισσας θα παραστούν στην αγρυπνία που ξεκινήσει από το απόγευμα του Σαββάτου, γύρω από το φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Τα οκτώ εγγόνια της βασίλισσας θα σταθούν για 15 λεπτά γύρω από το φέρετρο με τον πρίγκιπα της Ουαλίας, Ουίλιαμ να στέκεται στην κεφαλή του φέρετρου ενώ ο δούκας του Σάσεξ, Χάρι στην βάση του.

Μετά από «αίτημα του Βασιλιά» και οι δύο γιοί του Ουίλιαμ και Χάρι θα φορούν στρατιωτική στολή, επιβεβαίωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Τα άλλα εγγόνια της θα φορούν απλώς επίσημη μαύρη ενδημασία με διακριτικά.

Τον Πρίγκιπα της Ουαλίας θα πλαισιώσουν τα ξαδέλφια τους και παιδιά της βασιλικής πριγκίπισσας Άννα, Ζάρα Τίνταλ και Πίτερ Φίλιπς.

Ο δούκας του Σάσεξ θα πλαισιωθεί από τις πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία, με τη Λαίδη Λούις και τον Ιάκωβο Υποκόμης του Σέβερν στη μέση του φέρετρου.

Όπως αναφέρεται τα εγγόνια είναι «πολύ πρόθυμα να αποτίσουν τα σέβη τους στην γιαγιά τους – ακριβώς όπως θα κάνουν οι γονείς τους το προηγούμενο βράδυ» 

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου έχει χαρακτηριστεί ήδη ιστορικό γεγονός – είναι η πρώτη κηδεία βρετανού μονάρχη σε 70 χρόνια, γεγονός που τουλάχιστον 3 γενιές ανθρώπων θα παρακολουθήσουν για πρώτη φορά.

Η βασιλική κηδεία θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλο τον κόσμο και οι θεατές που θα την παρακολουθήσουν είναι ανυπολόγιστοι. Ενδεικτικά, την ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη της κηδείας της πριγκίπισσας Νταϊάνα, το 1997, οι τηλεθεατές ξεπέρασαν τα 2.500 δισεκατομμύρια.

H Ελισάβετ είχε εγκρίνει εκ των προτέρων όλα τα στάδια της κηδείας της ενώ είχε ζητήσει ένα συγκεκριμένο πένθιμο εμβατήριο να ακουστεί από την σκωτσέζικη γκάιντα στο Ουίνδσορ. 

- Το λαϊκό προσκύνημα που εξελίσσεται στο Ουέστμινστερ Χόλ θα σταματήσει στις 8.30 το πρωί ώρα Ελλάδας ώστε το φέρετρο με τη σορό της Ελισάβετ να μεταφερθεί με στρατιωτικό κιλλίβαντα που θα σέρνει άλογο στο Αββαείο του Ουέστμινστερ όπου θα πραγματοποιηθεί η κρατική κηδεία, στις 13.00 ώρα Ελλάδας.

-  Απόψε το βράδυ πριν την κηδεία, θα πραγματοποιηθεί η «Αγρυπνία της Πριγκίπισσας» (Vigil of the Princes). Ο Βασιλιάς Κάρολος και τα άλλα τρία παιδιά της βασίλισσας θα σταθούν σιωπηλοί δίπλα στο φέρετρο της μητέρας τους για 15 λεπτά.

αγρυπνια

Αντίστοιχη αγρυπνία έχει γίνει μόνο άλλες δύο φορές: πρώτη φορά το 1936, όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Η' και τα τρία αδέρφια του, οι πρίγκιπες Αλβέρτος, Ερρίκος και Γεώργιος, στάθηκαν δίπλα στο φέρετρο του αείμνηστου πατέρα τους, βασιλιά Γεωργίου Ε' και δεύτερη τον Απρίλιο του 2002, στην κηδεία της βασιλομήτορος Ελισάβετ, μητέρας της βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Ο τότε πρίγκιπας Κάρολος- ήταν ανάμεσα στα μέλη της βασιλικής οικογένειας που στάθηκαν δίπλα στο φέρετρο.

- Στις 11 ώρα Ελλάδας το Μπινγ Μπεν σήμανε για τελευταία φορά μέσα στην ημέρα την ώρα. Στη συνέχεια, η καμπάνα θα καλυφθεί με ένα βαρύ δερμάτινο κάλυμμα ώστε να παραμείνει σιωπηλή όλη την υπόλοιπη μέρα, ως ένδειξη σεβασμού στην εκλιπούσα βασίλισσα. 

- Βάση προγραμματισμού, στις 12.44, ο κιλλίβαντας με την σορό της Ελισάβετ θα έφευγε από το Ουέστμινστερ Χολ και θα φτάσει  με πομπή στο Αββαείο στις 12.52. Και αυτή τη φορά, ο βασιλιάς Κάρολος και τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας ακολούθησαν το φέρετρο - όπως έκαναν στην κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του πρίγκιπα Φίλιππου. Αγήματα από όλα τα σώματα των ενόπλων δυνάμεων θα συνοδεύουν επίσης την σορό.

Κηδεία Ελισάβετ

- Η επικήδειος τελετή με την νεκρώσιμη ακολουθία θα διαρκέσει μία ώρα,παρουσία 2.000 προσκεκλημένων μέσα στο Αββαείο. Στη λήξη της τελετής θα τηρηθεί σιγή 2 λεπτών υπό τους ήχους του Last Post and Reveille.

- Αμέσως μετά, πάλι με πομπή, το φέρετρο με την σορό της βασίλισσας θα περάσει για μία τελευταία στάση από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ και θα φτάσει μέχρι την αψίδα του Ουέλινγκτον στο Hyde Park Corner.

- Εκεί θα μπει σε νεκροφόρα και θα μεταφερθεί οδικώς στο Ουίνδσορ.

Ελισαβετ φερετρο

-  Στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, στο βασιλικό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ θα γίνει η εξόδιος ακολουθία, η οποία επίσης θα μεταδοθεί τηλεοπτικά. 

- Πριν τον τελευταίο ύμνο της τελετής, το αυτοκρατορικό στέμμα, το σκήπτρο και η σφαίρα θα αφαιρεθούν από το φέρετρο της Βασίλισσας από τον κοσμηματοπώλη του Στέμματος.

- Την ίδια ώρα, ένας Σκωτσέζος μουσικός θα παίζει μόνος στην πίπιζα ένα πένθιμο εμβατήριο έξω από το παρεκκλήσι. 

Σκωτσέζος πίπιζα

- Το φέρετρο στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην βασιλική κρύπτη κάτω από το παρεκκλήσι, όπου την «περιμένει» άταφη η σορός του πρίγκιπα Φίλιππου εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. 

- Ο ενταφιασμός της βασίλισσας θα γίνει ιδιωτικά, χωρίς τηλεοπτική κάλυψη στις 21.30 Ελλάδος ενώ ο βασιλιάς Κάρολος θα σκορπίσει χώμα στο φέρετρο της μητέρας του. 

Έτσι η βασίλισσα Ελισάβετ θα έχει ολοκληρώσει την τελευταία της «περιοδεία» και θα έχει περάσει πια στην Ιστορία.

ΠΗΓΗ: SKY NEWS-SKAIGR

Πηγή: skai.gr