Κλείσιμο

Νέο σοκ στην Κένυα με μαζικούς θανάτους πιστών μετά την αίρεση – Συνελήφθη διάσημος πάστορας

Ο Εζέκιελ Οντέρο, ένας από τους τηλε - πάστορες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Κένυα, ερευνάται για «τον μαζικό φόνο πιστών του»

Ο Εζέκιελ Οντέρο, ένας από τους πάστορες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Κένυα και επικεφαλής του «Νέα Ζωή- Κέντρο Προσευχής και Εκκλησία» (New Life Prayer Center and Church), συνελήθφη χθες στην Κένυα στο πλαίσιο έρευνας για «τον μαζικό φόνο πιστών του», ενώ φέρεται να συνδέεται με την ανακάλυψη μαζικών τάφων πιστών της αίρεσης της Διεθνούς Εκκλησίας της Χαρμόσυνης Είδησης (Good News International Church), με επικεφαλής τον Πολ Μακένζι, στο δάσος Σακαχόλα. 

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο διάσημος τηλεπάστορας ερευνάται στο πλαίσιο κατηγοριών για «φόνο», «απαγωγή», «ριζοσπαστικοποίηση», «συμμετοχή σε αυτοκτονία», «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», «σκληρότητα εις βάρος παιδιών», «απάτη και ξέπλυμα χρήματος».

«Υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες που συνδέουν τα πτώματα που εντοπίστηκαν στην περιοχή (…) του δάσους της Σακαχόλα» με «πολλούς αθώους και ευάλωτους ακόλουθους (της εκκλησίας του Οντέρο) που πιστεύεται ότι πέθαναν», ανέφερε η εισαγγελία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πολλοί φόνοι πιστών έγιναν στον χώρο της εκκλησίας της Νέας Ζωής,στην περιοχή Μαβουένι, κοντά στην πόλη Μαλίντι.

«Μετά τον θάνατο αθώων και ευάλωτων ακόλουθων (του Οντέρο), τα πτώματά τους διατηρήθηκαν σε ιδιωτικό νεκροτομείο στο Κιλίφι, προτού μεταφερθούν και ταθούν στο δάσος της Σακαχόλα», που βρίσκεται κοντά στη Μαλίντι, δήλωσαν οι αρχές. .

Ποιος είναι ο Οντέρο - Τι σχέση είχε με τον Μακένζι - Πως συνδέονται οι δύο υποθέσεις

Εκτός από τους τάφους στη Σακαχόλα, Οντέρο και Μακένζι συνδέονται επίσης με την έρευνα που διεξάγεται για «οικονομικές επενδύσεις», όπως η αγορά από τον πρώτο ενός τηλεοπτικού δικτύου που ανήκε στον δεύτερο.

Το δίκτυο αυτό χρησιμοποιήθηκε «για τη διάδοση ακραίων μηνυμάτων στους πιστούς».

Πρώην ψαράς, ο Οντέρο αυτοανακηρύχθηκε πάστορας πριν από 15 χρόνια και μέχρι πρότινος προσέλκυε έως και 40.000 πιστούς στην εκκλησία του, ενώ δήλωνε ότι είναι «ο εκλεκτός του Θεού».

Το κανάλι του στο YouTube έχει σχεδόν μισό εκατομμύριο ακολούθους.

Σε μια από τις συγκεντρώσεις του – κατά τις οποίες πουλούσε φιαλίδια με «αγιασμό» και κομμάτια υφάσματος που δήθεν θεραπεύουν κάθε ασθένεια, περιλαμβανομένου του AIDS–, η οποία πραγματοποιήθηκε στο μεγαλύτερο στάδιο της χώρας Κασαράνι, χωρητικότητας 60.000 θέσεων που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, είχε παραστεί η σύζυγος του αντιπροέδρου της Κένυας Ριγκάτι Γκατσάγκουα.

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν ήδη συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για «τη σφαγή της Σακαχόλα», η οποία έχει προκαλέσει φρίκη στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο, που συνέκρινε τον Μακένζι με «τρομοκράτη», δεσμεύθηκε να λάβει μέτρα κατά των αυτοαποκαλούμενων παστόρων «που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη θρησκεία για να προωθήσουν μια ψευδή και απαράδεκτη ιδεολογία».

Η υπόθεση της «σφαγής της Σακαχόλα» φέρνει ξανά στη δημοσιότητα το ζήτημα του ελέγχου των αιρέσεων στην Κένυα, μια χώρα η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι χριστιανοί, όπου οι «πάστορες», οι «εκκλησίες» και άλλα περιθωριακά θρησκευτικά κινήματα αποτελούν συχνό θέμα συζήτησης. Προηγούμενες απόπειρες υιοθέτησης ενός ρυθμιστικού πλαισίου είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Πηγή: skai.gr