Κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία του ρώσου δισεκατομμυριούχου Μιχαήλ Φρίντμαν

Ουκρανικό δικαστήριο κατέσχεσε περιουσιακά στοιχεία του ρώσου δισεκατομμυριούχου Μιχαήλ Φρίντμαν αξίας περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντικτόβα.

Σύμφωνα με ανάρτησή της στο Facebook, πρόκειται για τίτλους κυπριακών εταιρειών που βρίσκονταν στην Ουκρανία.

Σε βάρος του Φρίντμαν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της αντίδρασης της ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ζωή υπό το καθεστώς των κυρώσεων φαίνεται πως είναι πολύ βαριά για τον Μιχαήλ Φρίντμαν, έναν από τους πλουσιότερους Ρώσους. 

Έπειτα από τις δηλώσεις του στο Bloomberg («Δεν ξέρω πώς να ζήσω. Δεν ξέρω. Πραγματικά δεν ξέρω») για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τώρα που το βρετανικό κράτος πρέπει να εγκρίνει τα μηνιαία έξοδά του, εντός ενός μπάτζετ 2.500 λιρών, ο Φρίντμαν περιέγραψε τη νέα του ζωή και σε ισπανική εφημερίδα. 

Όπως είπε στην El Pais, ζει «πρακτικά σε καθεστώς κατ΄ οίκον περιορισμού», λόγω των κυρώσεων. Ο Φρίντμαν δεν έχει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του, καθώς οι πιστωτικές κάρτες και οι κάρτες των ATM του έχουν μπλοκάρει. 

«Οι αρχές στη Μεγάλη Βρετανία πρέπει να μου εγκρίνουν έναν συγκεκριμένο ποσό, ώστε να μπορώ να πληρώνω τα ταξί και το φαγητό, αλλά θα είναι ένα πολύ περιορισμένο ποσό, εάν κοιτάξει κανείς το κόστος ζωής στο Λονδίνο», είπε στην εφημερίδα. 

Δεν είναι σίγουρος ότι το ποσό των 2.500 λιρών είναι αρκετό «για να ζήσει κανείς μια κανονική ζωή χωρίς υπερβολές». 

«Δεν μπορώ καν να βγάλω κάποιον σε ένα εστιατόριο. Πρέπει να τρώω στο σπίτι και είμαι πρακτικά σε καθεστώς κατ' οίκον περιορισμού», εξήγησε. 

Βέβαια, το σπίτι του είναι μία βικτοριανή έπαυλη αξίας 85 εκατ. δολαρίων, το Athlone House. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ