ΗΠΑ: Πράσινο φως από τον Μπάιντεν για επιστροφή του αμερικανικού στρατού στη Σομαλία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε σήμερα την ανάπτυξη πολλών εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτών στη Σομαλία, ανέφεραν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διατάξει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα αυτή. Πριν από την αποχώρηση, στη Σομαλία στάθμευαν περίπου 700 Αμερικανοί στρατιώτες που είχαν ως αποστολή να βοηθήσουν τις τοπικές δυνάμεις απέναντι στους ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενέκρινε το αίτημα του υπουργείου Άμυνας να αποκατασταθεί η παρουσία των ΗΠΑ στη Σομαλία ώστε να καταστεί δυνατή η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των Σεμπάμπ», ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος. «Πρόκειται για αναδιάταξη των δυνάμεων που πηγαινοέρχονταν στη Σομαλία ανά διαστήματα αφότου η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε την αποχώρηση», πρόσθεσε.

Η οργάνωση Σεμπάμπ επιδιώκει να ανατρέψει την κυβέρνηση και να εγκαθιδρύσει το δικό της καθεστώς στη Σομαλία, με βάση μια άκαμπτη ερμηνεία του ισλαμικού νόμου, της σαρίας. Συχνά εξαπολύει βομβιστικές επιθέσεις στο Μογκαντίσου και αλλού.

Μολονότι οι ΗΠΑ δεν είχαν στρατιώτες στη Σομαλία αφότου διέταξε την αποχώρησή τους ο Τραμπ, τον Δεκέμβριο του 2020, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατά καιρούς εξαπέλυαν πλήγματα εναντίον των ισλαμιστών. Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν εξάλλου σε πολλές γειτονικές χώρες.

Χθες Κυριακή το κοινοβούλιο της Σομαλίας εξέλεξε νέο πρόεδρο της χώρας τον 66χρονο Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ, πρώην καθηγητή πανεπιστημίου ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι θα μετατρέψει αυτήν την ασταθή χώρα, που μαστίζεται από μακρόχρονη πολιτική κρίση και απειλείται με λιμό, σε «ειρηνική χώρα» που θα διατηρεί φιλικές σχέσεις με όλον τον κόσμο.

«Πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, δεν χρειαζόμαστε μνησικακίες. Όχι στην εκδίκηση» είπε ο Μοχάμουντι στην ομιλία του στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, που φυλασσόταν από κυανόκρανους της Αφρικανικής Ένωσης.

Οι εκλογές αυτές θεωρούνταν κρίσιμες για το οικονομικό μέλλον της Σομαλίας, όπου το 71% του πληθυσμού ζει με λιγότερα από 1,80 ευρώ την ημέρα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προειδοποιήσει πως το πρόγραμμα στήριξης, ύψους 400 εκατ. δολαρίων, θα τερματιζόταν αυτόματα την 17η Μαΐου εάν δεν σχηματιζόταν κυβέρνηση. Η απερχόμενη κυβέρνηση είχε ζητήσει στα τέλη Απριλίου να αναβληθεί αυτή η προθεσμία για τρεις μήνες, χωρίς να λάβει απάντηση.

Η χώρα των 15 εκατομμυρίων κατοίκων είναι αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων δεκαετιών και οργανώσεις αρωγής φοβούνται πως θα ενσκήψει λιμός παρόμοιος με εκείνον του 2011, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 260.000 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ