Κατάρ – Ταλιμπάν – Τουρκία συμμαχία: Συνεργασία για επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ

Το Κατάρ συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν για να επαναλειτουργήσει «όταν είναι δυνατόν» το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ διευκρινίζοντας πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει «καμιά συμφωνία» για το θέμα αυτό.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε τις επιχειρήσεις μόλις αυτό είναι δυνατό», δήλωσε ο Μοχάμεντ μπεν Αμπντεραχμάν Αλ-Θάνι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Ντόχα μαζί με τον βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ. «Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία», διευκρίνισε πάντως.

«Βρισκόμαστε πάντα στο στάδιο της αξιολόγησης. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη ένδειξη για την ημερομηνία κατά την οποία θα είναι πλήρως επιχειρησιακό, όμως δουλεύουμε σκληρά», πρόσθεσε ο υπουργός του Κατάρ, η χώρα του οποίου διατηρεί στενούς δεσμούς με το ισλαμιστικό κίνημα των Ταλιμπάν, το οποίο κατέλαβε την εξουσία στην Καμπούλ στις 15 Αυγούστου.

«Είναι πολύ σημαντικό οι Ταλιμπάν να καταδείξουν τη δέσμευσή τους να παράσχουν ένα ασφαλές πέρασμα (για την έξοδο από τη χώρα) και ελευθερία κίνησης στον αφγανικό λαό» συνέχισε, διευκρινίζοντας πως οι συνομιλίες περιλαμβάνουν και την Τουρκία, «αν μπορεί να παράσχει μια τεχνική βοήθεια στο στάδιο αυτό». «Ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλά νέα τις επόμενες ημέρες», είπε ακόμη ο υπουργός.

Το Κατάρ, το οποίο έστειλε χθες, Τετάρτη, ένα Boeing C-17A Globemaster στην αφγανική πρωτεύουσα, έχει στραμμένη πάνω του την προσοχή της διεθνούς κοινότητας λόγω των διαύλων επικοινωνίας με τους νέους κυρίαρχους της Καμπούλ.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ