Ράαμπ από Ντόχα: Πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα στο Αφγανιστάν

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι η χώρα του πρέπει «να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα» στο Αφγανιστάν, καθώς πλέον το Λονδίνο αναζητά τρόπους συνεννόησης με τους Ταλιμπάν για την ασφαλή έξοδο των αμάχων που επιθυμούν να φύγουν από την ασιατική χώρα.

Ο κ. Ράαμπ μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου από την Ντόχα, μετά από επαφές του με την πολιτική ηγεσία του Κατάρ που θεωρείται ότι έχει επιρροή επί των Ταλιμπάν.

«Η άμεση προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφαλή διέλευση εκείνων των Βρετανών και Αφγανών πολιτών που απομένουν να φύγουν από το Αφγανιστάν», είπε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι δήλωσε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση της χώρας του είναι σε συζητήσεις με τους Ταλιμπάν και σε συνεργασία με την Τουρκία για παροχή πιθανής τεχνικής υποστήριξης ώστε να επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Κατά τον κ. Ράαμπ στις επαφές του συζητήθηκε το πώς θα αποτραπεί η μετατροπή του Αφγανιστάν σε άντρο τρομοκρατίας, η αποτροπή μιας ανθρωπιστικής κρίσης με την παροχή βοήθειας, η διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας και ο έλεγχος της τήρησης των δεσμεύσεων που έχει παράσχει οι Ταλιμπάν, κυρίως ως προς το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημείωσε ότι παρά την ανάγκη για απευθείας επαφές με τους Ταλιμπάν, το Λονδίνο δε σχεδιάζει να αναγνωρίσει στο προσεχές μέλλον το καθεστώς που επιβάλλουν στο Αφγανιστάν.

Τόνισε εξάλλου την ανάγκη να σχηματιστεί μια συμμαχία χωρών που θα ασκεί τη μέγιστη κατευναστική επιρροή επί των Ταλιμπάν, προειδοποιώντας το νέο καθεστώς στο Αφγανιστάν ότι θα κρίνεται από τις πράξεις του.

Πηγή: skai.gr