Κατάρ- Αφγανιστάν: Αεροπλάνο με μια τεχνική ομάδα προσγειώθηκε στην Καμπούλ

Μια τεχνική ομάδα από το Κατάρ, που έφτασε σήμερα με πτήση στην Καμπούλ, λιγότερο από 48 ώρες μετά την αποχώρηση από εκεί των Αμερικανών, θα συζητήσει για «την επανάληψη των επιχειρήσεων του αεροδρομίου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που έχει γνώση του θέματος.

«Μολονότι δεν έχει επιτευχθεί καμιά οριστική συμφωνία για την παροχή τεχνικής αρωγής, μια ομάδα του Κατάρ άρχισε μια συζήτηση στη βάση αιτήματος που διατύπωσε η άλλη πλευρά», διευκρίνισε η πηγή.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, μιας χώρας που είναι προνομιακός συνομιλητής των Ταλιμπάν, κάλεσε σήμερα το ισλαμιστικό αυτό κίνημα να ανοίξει ένα «ασφαλές πέρασμα» για τους ανθρώπους που επιθυμούν να φύγουν από εκεί.

«Επιμείναμε, μιλώντας με τους Ταλιμπάν, στο ζήτημα της ελευθερίας της μετακίνησης, να υπάρξει ένα ασφαλές πέρασμα για τους ανθρώπους που θέλουν να φύγουν ή να μπουν, αν το επιθυμούν», δήλωσε ο Κατάρ Μοχάμεντ μπεν Αμπντεραχμάν Αλ-Θάνι.

«Ελπίζουμε ότι αυτές οι δεσμεύσεις θα γίνουν σεβαστές στο εγγύς μέλλον, όταν το αεροδρόμιο θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις του, ότι αυτό θα γίνει ήπια και ότι δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο για τον οποιονδήποτε», πρόσθεσε.

Το Κατάρ είχε διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν πριν οι τελευταίοι καταλάβουν, στις 15 Αυγούστου, την εξουσία στο Αφγανιστάν. Η Ντόχα διατήρησε έκτοτε μια προνομιακή σχέση με το νέο ισλαμιστικό καθεστώς στην Καμπούλ.

Το πλούσιο, χάρη στο φυσικό αέριο, εμιράτο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο κέντρο της προσοχής της διεθνούς κοινότητας για την ικανότητά του να επικοινωνεί με τους νέους κυρίαρχους της Καμπούλ.

«Ως δίκαιοι και ουδέτεροι μεσολαβητές αυτά τα τελευταία χρόνια μεταξύ των Ταλιμπάν και των Ηνωμένων Πολιτειών ή ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις άλλες πλευρές στο Αφγανιστάν, οικοδομήσαμε εμπιστοσύνη» με όλους τους πρωταγωνιστές, δήλωσε ο υπουργός του Κατάρ. «Αυτή η επένδυση παρήγαγε αυτή την εμπιστοσύνη. Έχουμε όλοι ανάγκη να τη χρησιμοποιήσουμε (...) για το μέλλον του Αφγανιστάν».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε εξάλλου τη μεταφορά της διπλωματικής αποστολής της Ολλανδίας από την Καμπούλ στην Ντόχα. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έκαναν πρόσφατα την ίδια επιλογή, θεωρώντας πως η ασφάλεια των μελών του προσωπικού τους δεν ήταν πλέον εγγυημένη στην Καμπούλ.

Πηγή: skai.gr