Forbes: Ο Τραμπ ενώπιον της δικαιοσύνης και τι να αναμένουμε

Δεν θα υπάρχουν φωτογραφίες του Τραμπ εντός της δικαστικής αίθουσας, ούτε βίντεο καταγραφής της δίκης και καμία ηχογράφηση που θα δημοσιοποιηθεί, αποφάσισε το δικαστήριο

O πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα εμφανιστεί την Τρίτη στο Μαϊάμι ενώπιον του δικαστηρίου όπου θα του απαγγελθούν 37 κατηγορίες που σχετίζονται με απόρρητα έγγραφα του Λευκού Οίκου, που ήταν αποθηκευμένα στο Μαρ-α-λαγκο.  Πρόκειται για την πρώτη φορά που διώκεται ένας πρώην πρόεδρος - αλλά το δικαστήριο με αποφάσεις που έλαβε τη Δευτέρα το βράδυ δεν θα δώσει τη δυνατότητα στους Αμερικανούς να παρακολουθήσουν με φωτογραφικό υλικό τα όσα θα συμβούν εντός της δικαστικής αίθουσας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes, αυτά είναι τα κυριότερα σημεία της υπόθεσης. 

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο Τραμπ θα εμφανιστεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μαϊάμι στις 3 μ.μ. Ανατολική ώρα Τρίτη, όπου αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον δικαστή και να δηλώσει αθώος για τις 37 κατηγορίες σε βάρος του για κακούργημα.
Ο Αμερικανός δικαστής, Τζόναθαν Γκούντμαν, ο οποίος θα επιβλέπει τη δίκη, απέρριψε αίτημα από οργανώσεις μέσων ενημέρωσης να επιτραπούν οι καταγραφές των διαδικασιών και οι κάμερες εντός της αίθουσας του δικαστηρίου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν φωτογραφίες του Τραμπ εντός της δικαστικής αίθουσας, ούτε βίντεο καταγραφής της δίκης και καμία ηχογράφηση που θα δημοσιοποιηθεί.
«Το να επιτρέπουμε φωτογραφίες θα υπονόμευε τις τεράστιες ρυθμίσεις ασφαλείας που έχουν τεθεί σε ισχύ», έγραψε ο Goodman.

Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν την υπόθεση μέσα από την αίθουσα του δικαστηρίου, αλλά και στους χώρους αναμονής δεν επιτρέπεται να έχουν κινητά τηλέφωνα ή άλλα ηλεκτρονικά είδη για να μοιράζονται ενημερώσεις σχετικά με την ακρόαση, δήλωσε η επικεφαλής δικαστής των ΗΠΑ Cecilia M. Altonga, η επικεφαλής δικαστής για τη Νότια Περιφέρεια της Φλόριντα, που εξέδωσε τη συγκεκριμένη απόφαση το βράδυ της Δευτέρας. Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να περιμένουν να τελειώσει η ακροαματική διαδικασία πριν μάθουν τι συνέβη. Ένα αντίγραφο της ακρόασης θα δημοσιοποιηθεί, πιθανότατα σύντομα μετά την ακρόαση της Τρίτης, σημείωσε ο Γκούντμαν.

ΤΙ ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ
Ο Τραμπ δεν αναμένεται να κάνει δήλωση στη Φλόριντα την Τρίτη, αλλά θα μιλήσει στα ΜΜΕ στις 8:15 μ.μ. από το κλαμπ του γκολφ στο Bedminster του New Jersey. Δεν αναμένεται να τεθεί υπό κράτηση μετά την παράδοσή του στις αρχές και παραμένει ασαφές πότε η υπόθεσή του θα προχωρήσει σε δίκη, αν και οι δικηγόροι του Τραμπ και του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι πιθανό να προτείνουν χρονοδιαγράμματα κατά την εμφάνιση στο δικαστήριο την Τρίτη.


ENA ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
Η υπόθεση του Τραμπ έχει ανατεθεί στην περιφερειακή δικαστή των ΗΠΑ Άιλεν Κάνον, διορισμένη από τον Τραμπ, η οποία επικρίθηκε ευρέως από νομικούς εμπειρογνώμονες για την απόφασή της να διορίσει ειδικό επόπτη ως τρίτο μέρος στην υπόθεση για να εξετάσει τα έγγραφα του Λευκού Οίκου που κατασχέθηκαν ομοσπονδιακοί πράκτορες στο κτήμα του Τραμπ στο Μαρ-Α-Λάγκο. Ωστόσο, η Κάνον δεν θα επιβλέπει την ακρόαση του Tραμπ, καθώς τέτοιες ακροάσεις στη Νότια Περιφέρεια της Φλόριντα επιβλέπονται από δικαστή. Στην απόφασή του για την κατάργηση του αιτήματος για κάμερες στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο Γκουντμαν σημείωσε ότι η εμπλοκή του στην υπόθεση του Τραμπ «θα τελειώσει σχεδόν σίγουρα αύριο» και ότι θα εναπόκειται στην Κάνον να αποφασίσει εάν θα επιτραπούν κάμερες ή ηχογραφήσεις σε μελλοντικές ακροάσεις στην υπόθεση.

ΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ
Πώς θα είναι οι διαμαρτυρίες στο δικαστικό μέγαρο καθώς θα εμφανίζεται ο Τραμπ ενώπιον του δικαστηρίου. Οι αρχές είπαν ότι είναι προετοιμασμένες με «επαρκείς δυνάμεις» για να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε πιθανή αναταραχή που θα μπορούσε να ξεσπάσει, καθώς οι σύμμαχοι του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του αποτυχημένου υποψηφίου κυβερνήτη της Αριζόνα, Κέρι Λέικ, της ακτιβίστριας Λάουρα Λούμερ και των Proud boys, έχουν αναγγείλει διαδηλώσεις στο δικαστήριο.  Ενώ ο Τραμπ κάλεσε τους διαδηλωτές να είναι «ειρηνικοί», υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να υπάρξει αναταραχή, με τον Λέικ να λέει ότι αν κάποιος προσπαθήσει να βλάψει τον Τραμπ, «θα πρέπει να περάσει από εμένα και από 300 εκατομμύρια άλλους όπως εγώ .» «Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε μέλη της NRA», πρόσθεσε ο Λέικ. «Αυτό δεν είναι απειλή, είναι ανακοίνωση δημόσιας υπηρεσίας».

ΒΑΣΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ο Τραμπ κατηγορήθηκε ομοσπονδιακά την περασμένη εβδομάδα μετά από έρευνα που διήρκεσε ένα χρόνο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης επειδή αποθήκευε έγγραφα του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένου απόρρητου υλικού, στο Μαρ-Α-Λάγκο και φέρεται να παρεμπόδιζε αυτή την έρευνα παραλείποντας να παραδώσει έγγραφα όταν του ζητήθηκε. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε τον Τραμπ με 31 κατηγορίες για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας με τη σκοπιμότητα διατήρησης πληροφοριών εθνικής άμυνας, μαζί με κατηγορίες που σχετίζονται με παρεμπόδιση και ψευδείς δηλώσεις. Έγγραφα που βρέθηκαν στο Mαρ-α-λαγκο «θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών», σημείωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο κατηγορητήριο, περιγράφοντας λεπτομερώς πώς ο Τραμπ φέρεται να αποθήκευε έγγραφα σε όλο το Mαρ-α-λαγκο - συμπεριλαμβανομένου του μπάνιου του - αποκρύπτοντάς τα όταν η υπηρεσία εξέδωσε κλήτευση για αυτά. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία στην υπόθεση εναντίον του, λέγοντας μετά την απαγγελία του ότι είναι «ΑΘΩΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ» και αποδοκιμάζοντας την έρευνα ως «ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΓΙΣΣΩΝ».
 

Πηγή: skai.gr