Πέθανε η Judy Heumann, η εμβληματική πρωτεργάτρια του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος

Σε ηλικία δύο ετών, η Τζούντι Χέουμαν διαγνώστηκε με πολιομυελίτιδα και έκτοτε ξεκίνησε ένας διαρκής αγώνας που κράτησε ως το τέλος της ζωής της

Η Τζούντι Χέουμαν (Judy Heumann), πρωτεργάτρια του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος, έφυγε από την ζωή την Κυριακή, σε ηλικία 75 ετών. 

Σε ηλικία δύο ετών διαγνώστηκε με πολιομυελίτιδα και έκτοτε ξεκίνησε ένας διαρκής αγώνας που κράτησε ως το τέλος της ζωής της. 

Η Heumann ήταν μια αξιόλογη ακτιβίστρια που προώθησε τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία σε όλο τον κόσμο.

Αναδείχθηκε ως ηγέτης του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα τη δεκαετία του 1970 ενώ το έργο της έδωσε έμφαση στην αναπηρία ως ζήτημα πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ και στον κόσμο.

Μεταξύ άλλων συντόνισε και εκπροσώπησε έναν συνασπισμό ακτιβιστών κατά τη διάρκεια μιας 24ήμερης καθιστικής διαμαρτυρίας για να αναγκάσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλει το Άρθρο 504 του νόμου περί αποκατάστασης.

Η διαμαρτυρία στο Σαν Φραντσίσκο θεωρείται ως η μεγαλύτερη σε διάρκεια μη βίαιη κατάληψη δημόσιου κτηρίου στην ιστορία των ΗΠΑ. 

Έπαιξε θεμελιώδη ρόλο στην ψήφιση του νόμου - ορόσημο για τους Αμερικανούς με Αναπηρίες. Νωρίτερα είχε μηνήσει επιτυχώς το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης για να λάβει την άδεια διδασκαλίας της και έγινε η πρώτη δασκάλα με αναπηρικό αμαξίδιο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Για αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους, πολλοί Αμερικανοί ακτιβιστές με αναπηρία την αποκαλούν «η μητέρα του κινήματος για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία».

 Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως η πρώτη Ειδική Σύμβουλος για τα Διεθνή Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (υπό την κυβέρνηση Ομπάμα), αγωνίστηκε για την επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF δήλωσε:

«Ο αντίκτυπος της Τζούντι στο παγκόσμιο κίνημα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία δεν μπορεί να υποτιμηθεί - ήταν παράδειγμα και έμπνευση για πολλούς. Εμείς, το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα, κρατάμε το παράδειγμά της και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με κινήματα σε όλο τον κόσμο για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλα τα άτομα με αναπηρία».

Πηγή: skai.gr