Ιράν: Σε απόγνωση ο πατέρας της Μαχσά Αμινί-Δεν γνωρίζει ακόμα τα ακριβή αίτια θανάτου της κόρης του

Συγκλονίζει ο πατέρας της Μαχσά Αμινί :«Κανείς δεν μου δίνει απάντηση για το θάνατο της κόρης μου»- Σαρώνει το κύμα διαμαρτυρίας των φοιτητών 

Καμία πρόσβαση στα επίσημα αρχεία της ιατροδικαστικής υπηρεσίας καθώς και τα βίντεο από τις κάμερες της αστυνομίας, δεν έχει ο πατέρας της Μαχσά Αμινί, της 22χρονης που πέθανε υπό αστυνομική κράτηση στο Ιράν μετά την σύλληψή της για παραβίαση του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα της χώρας. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρμόδιες αρχές όπως και η ιατροδικαστική υπηρεσία δεν του έχουν επιτρέψει να δει τα αρχεία, αντίθετα όπως υπογράμμισε του ζήτησαν «να κάνει υπομονή». Οπως μετέδωσε ο ιστότοπος Eghtesad-News, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί υποσχέθηκε ότι ο θάνατος της κόρης του θα ερευνηθεί, όμως «μέχρι τώρα τίποτα δεν έχει γίνει».

Η  Αμινί πέθανε στο νοσοκομείο στις 16 Σεπτεμβρίου ενώ βρισκόταν σε κώμα, αλλά τα αίτια του θανάτου της παραμένουν άγνωστα.

Είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών του Ιράν ενώ επισκεπτόταν με την οικογένειά της την Τεχεράνη επειδή λίγες τούφες από τα μαλλιά της ήταν έξω από την μαντίλα της, κάτι που συνιστά παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα της χώρας για τις γυναίκες.

Ακόμα δεν έχει καταστεί σαφές τι συνέβη ενώ βρισκόταν υπό κράτηση. Οι επικριτές κατηγορούν την αστυνομία ηθών για βαναυσότητα. Η αστυνομία απορρίπτει τις κατηγορίες και το υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινώσει ότι δεν ευθύνεται η αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι η νεαρή γυναίκα πέθανε από ανακοπή ενώ βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα.

Μετά τον θάνατό της, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στο Ιράν κατά της κυβέρνησης. Αυτόπτες μάρτυρες στην Τεχεράνη δήλωσαν ότι και οι δυνάμεις ασφαλείας και οι διαδηλωτές γίνονται ολοένα και πιο βίαιοι.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν τις πρώτες ώρες της χθεσινής ημέρας. Στην ιρανική πρωτεύουσα γίνονται πορείες σε διάφορα μέρη της πόλης, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν βίαια τις διαδηλώσεις φοιτητών ενώ ξυλοκοπήθηκαν και καθηγητές του πανεπιστημίου Σαρίφ, όπως ανάφερε σε ανάρτησή της στο Telegram η ιρανική εφημερίδα Εμτεντάντ.

Επίσης καταγγέλθηκε ότι η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν την πανεπιστημιούπολη και ότι υπήρξαν πυροβολισμοί.

Το κύμα διαμαρτυρίας, μετά τον θάνατο της Αμινί, έχει σαρώσει το Ιράν καθώς οι φοιτητές διαδηλώνουν σε πολλά πανεπιστήμια κατά των ιρανικών αρχών. Σε απάντηση, οι αρχές έχουν ακυρώσει τα μαθήματα στα πανεπιστήμια σε πολλές πόλεις.

Στο μεταξύ, έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών για τις διαμαρτυρίες συζητήθηκε χθες στο κοινοβούλιο. Το νομοθετικό σώμα, στο οποίο κυριαρχούν οι σκληροπυρηνικοί, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ταραχές διοργανώθηκαν από ξένες χώρες και τους εχθρούς του Ιράν για να αποδυναμώσουν το ισλαμικό σύστημα. Ως εκ τούτου, η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να συνεχίσουν να ενεργούν κατά των ταραξιών, υπογράμμισε το ιρανικό κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ