Κλείσιμο

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάληψη των ελληνικών πλοίων - Φωτογραφίες

Την ευθύνη για την κατάληψη των δυο τάνκερ με ελληνική σημαία στον Περσικό Κόλπο, ανέλαβαν επισήμως την Παρασκευή οι Φρουροί της Επανάστασης.

Ειδικότερα, το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσε ότι: «Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου».

Όπως αναφέρεται το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια μετέφερε φορτίο πετρελαίου από τη Βασόρα του Ιράκ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Και τα δύο κατασχεθέντα ελληνικά πλοία έχουν χωρητικότητα 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ή άλλων πετρελαϊκών προϊόντων, τα οποία, εάν φορτωθούν πλήρως, είναι πλέον διαθέσιμα στο Ιράν" αναφέρεται ακόμα.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής, στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια, ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες. Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε  έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα αναφορικά με τη βίαιη κατάληψη δύο δεξαμενόπλοιων. "Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας" διαμηνύει η Αθήνα στην Τεχεράνη. Το ΥΠΕΞ κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους, μεταξύ αυτών εννέα Έλληνες συνολικά. Τα τάνκερ οδηγήθηκαν στα ιρανικά παράλια. 

Το πρακτορείο AP αναφέρει ότι πρόκειται για ιρανικά αντίποινα, για την υπόθεση του υπό ιρανική σημαία πλοίου Pegas, με 19 Ρώσους πλήρωμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάσχεσαν το ιρανικό φορτίο πετρελαίου που βρισκόταν στο πλοίο. 

Πηγή: skai.gr