Ιράν: Ο στρατός απειλεί να καταπνίξει την «επανάσταση της μαντήλας»

Ιράν

Ο στρατός απειλεί να βγει στο δρόμο για να «αντιμετωπίσει τους εχθρούς», δηλαδή τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini, που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών του Ιράν

Απειλές ότι θα βγάλει τον στρατό στο δρόμο εξαπολύει το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν, καθώς οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας συνεχίζονται αμείωτες για τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini.

Το καθεστώς προειδοποιεί ότι ο στρατός θα αναλάβει να αντιμετωπίσει τους εχθρούς, για να επανέλθει η ασφάλεια και η ειρήνη στη χώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, μεταδίδει το Reuters.

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Το εξοργισμένο πλήθος ζητά δικαίωση για την κοπέλα που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα από την αστυνομία ηθών του Ιράν, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της. Λίγο αργότερα έπεσε σε κώμα και στη συνέχεια πέθανε.

Ιράν

Η ανακοίνωση του στρατού αναφέρει ακόμη ότι αυτές οι «απέλπιδες πράξεις είναι κομμάτι του διαβολικού σχεδίου, για να αποδυναμωθεί το ισλαμικό καθεστώς».

Ο θάνατος της Amini έχει πυροδοτήσει οργισμένες αντιδράσεις σχετικά με τους περιορισμούς των προσωπικών ελευθεριών στο Ιράν, όπως οι αυστηροί κανόνες στο ντύσιμο των γυναικών.

Η κατάσταση στο Ιράν έχει βγει εκτός ελέγχου, καθώς οι διαδηλωτές σε περισσότερες από 12 πόλεις συγκρούονται στους δρόμους με τις αρχές, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 31.

«Λάδι στη φωτιά» έριξαν οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου Ραϊσί ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της κοπέλας από την αστυνομία, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι συνθήκες θανάτου της 22χρονης κοπέλας θα διερευνηθούν.

«Επικοινώνησα με την οικογένειά της με την πρώτη ευκαιρία και τους διαβεβαίωσα ότι θα συνεχίσουμε σταθερά να ερευνούμε αυτό το περιστατικό. ...Η μεγαλύτερησ ενασχόλησή μας είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων κάθε πολίτη», ανέφερε ο Ιρανός πρόεδρος.

Ωστόσο προσπάθησε να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της συζήτησης λέγοντας «τι γίνεται με όλους τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν από την αστυνομία στις ΗΠΑ;».

«Ερευνήθηκαν όλοι αυτοί οι θάνατοι;» είπε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης των ηγετών του ΟΗΕ. Έκανε επίσης λόγο για «διπλά πρότυπα» στη Δύση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ιράν

Σχετικά με τις διαδηλώσεις, ο πρόεδρος Ραίσι δεν τις απέρριψε κατηγορηματικά, αλλά δεν φάνηκε να αποδοκιμάζει την ακραία βία από τις Αρχές.

«Αυτό που συμβαίνει, οι διαδηλώσεις… είναι φυσιολογικό και πλήρως αποδεκτό», είπε. «Πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ διαδηλωτών και βανδαλισμού. Οι διαδηλώσεις είναι καλές για την έκφραση συγκεκριμένων ζητημάτων», δήλωσε.

Η ιρανική αστυνομία υποστηρίζει ότι η Amini πέθανε από καρδιακή προσβολή και δεν υπέστη κακοποίηση, κάτι που η οικογένειά της και η διεθνής κοινότητα αμφισβητεί.

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που συνδέονται με τον ΟΗΕ δήλωσαν την Πέμπτη ότι οι αναφορές υποδηλώνουν ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια ​​από την αστυνομία ηθών, χωρίς να προσφέρουν στοιχεία.

Πηγή: skai.gr