«Προκλητικός»: Το Ιράν κατηγόρησε τον Όλαφ Σολτς για «αντιδιπλωματική» συμπεριφορά

Ο σοσιαλδημοκράτης ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της βίας κατά των διαδηλωτών και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Το ιρανικό καθεστώς κατηγόρησε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για «αντιδιπλωματική» συμπεριφορά, αφού επέκρινε με έντονο τρόπο τη βία του καθεστώτος κατά των διαδηλωτών και εξέφρασε την υποστήριξή του σε νέες κυρώσεις.

Στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο podcast του που δημοσιεύθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Σολτς καταδίκασε τα «ξεσπάσματα βίας» εκ μέρους του καθεστώτος στην Τεχεράνη. «Τι είδους κυβέρνηση είστε εσείς, που πυροβολείτε τους ίδιους σας τους πολίτες;», διερωτήθηκε.

Ο σοσιαλδημοκράτης ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της βίας κατά των διαδηλωτών και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Η ιρανική κυβέρνηση απέρριψε την κριτική και με τη σειρά της εξέφρασε ενόχληση για τα λόγια του Σολτς.

«Τα σχόλια τoυ Γερμανού Καγκελαρίου ήταν προκλητικά, παρεμβατικά και αντιδιπλωματικά», δήλωσε την Κυριακή (13 Νοεμβρίου) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανάνι, σύμφωνα με πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλέστηκαν την ιστοσελίδα του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Κανάνι κάλεσε το Βερολίνο να ενεργήσει πιο «υπεύθυνα», καθώς η δολιοφθορά μιας ιστορικά αναπτυγμένης σχέσης θα μπορούσε να «αφήσει σοβαρές ζημιές».

Εν τω μεταξύ, ο Σολτς τάχθηκε επίσης υπέρ των πρόσθετων κυρώσεων κατά της χώρας, τις οποίες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν κατά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα. «Θέλουμε να αυξήσουμε περαιτέρω την πίεση στην [ιρανική] πολιτική ηγεσία», δήλωσε.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει απαγορεύσεις εισόδου και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για πάνω από 30 πολιτικούς ιθύνοντες και οργανώσεις.

Στο Ιράν σημειώνονται συνεχείς διαδηλώσεις μεγάλης κλίμακας από τον Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο της Ιρανής Κούρδισσας Μάσα Αμίνι, η οποία συνελήφθη επειδή φέρεται να μην φορούσε σωστά τη μαντίλα της, και ήταν υπό αστυνομική επιτήρηση. Οι αρχές της χώρας αντέδρασαν με σκληρή και συχνά βίαιη δράση κατά των διαδηλωτών.

Πηγή: euractiv.gr