Κλείσιμο

Νέα αρχεία αποκαλύπτουν ξένες κυβερνητικές δαπάνες στο ξενοδοχείο του Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Τα νέα έγγραφα αποτελούν απτές αποδείξεις της σπάνιας πρακτικής των ξένων κυβερνήσεων να ξοδεύουν χρήματα απευθείας με επιχειρήσεις που ανήκουν σε εν ενεργεία πρόεδρο

Πάνω από 700.000 δολάρια ξόδεψαν για το τότε ξενοδοχείο του πρώην Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον, οι κυβερνήσεις έξι ξένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατά τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας του, σύμφωνα με πρόσφατα λογιστικά έγγραφα ου ήρθαν στην κατοχή του CNN. 

Τα νέα έγγραφα αποτελούν απτές αποδείξεις της σπάνιας πρακτικής των ξένων κυβερνήσεων να ξοδεύουν χρήματα απευθείας με επιχειρήσεις που ανήκουν σε εν ενεργεία πρόεδρο, κάτι που σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής, εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με πιθανές προσπάθειες επηρεασμού του Τραμπ μέσω των εταιρειών του ενώ ακόμα διέμενε στο Λευκό Σπίτι.

Ενώ είναι γνωστό ότι ξένες αντιπροσωπείες έμεναν στο ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ, τα έγγραφα –τα οποία περιλαμβάνουν δαπάνες της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Τουρκίας, της Μαλαισίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – προσφέρουν τα πρώτα λεπτομερή λογιστικά αρχεία αυτών των διαμονών.

Το ξενοδοχείο του Τραμπ, το οποίο άνοιξε το 2016, αποτελεί εδώ και καιρό πηγή κριτικής από τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι παραβίασε τη ρήτρα αποδοχών του Συντάγματος, η οποία απαγορεύει σε έναν πρόεδρο να λάβει «αμοιβή» ή κέρδος από οποιοδήποτε «Βασιλιά, Πρίγκιπα ή ξένο κράτος», εκτός εάν το Κογκρέσο συναινέσει.

Σύμφωνα με τα αρχεία, οι δαπάνες ήταν πάνω από 250.000 δολάρια από τη Μαλαισία, πάνω από 280.000 δολάρια από το Κατάρ, πάνω από 90.000 δολάρια από τους Σαουδάραβες και πάνω από 74.000 δολάρια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι ξένες δαπάνες στο ξενοδοχείο του Τραμπ, το οποίο πούλησε ο Οργανισμός Τραμπ νωρίτερα φέτος , επηρέασαν άμεσα την πολιτική των ΗΠΑ. Ωστόσο, πολλές από τις διαμονές του ξενοδοχείου συνέπεσαν με σημαντικά γεγονότα εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων μεταξύ του Τραμπ και άλλων ξένων ηγετών και των προσπαθειών των ΗΠΑ να επιλύσουν τον αποκλεισμό του Κατάρ στη Μέση Ανατολή το 2017.

Πηγή: skai.gr