Κλείσιμο

Η ιρανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι επιδεικνύει «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» απέναντι στους διαδηλωτές

«Στην αντιμετώπιση των ταραχών, το Ιράν επέδειξε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και -σε αντίθεση με πολλά δυτικά καθεστώτα» αναφέρει μεταξύ άλλων το ιρανικό ΥΠΕΞ

Το Ιράν έχει επιδείξει «ύψιστη αυτοσυγκράτηση» στην αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στη χώρα, δήλωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ως απάντηση στη διεθνή κατακραυγή που πυροδότησε η εκτέλεση από την Τεχεράνη ενός διαδηλωτή. O Μοχσέν Σεκάρι, καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή τραυμάτισε ένα μέλος των δυνάμεων της τάξης με μαχαίρι και επειδή απέκλεισε δρόμο στην Τεχεράνη στη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Η εκτέλεση, η οποία καταδικάστηκε ευρέως από τις δυτικές δυνάμεις, ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε από το Ιράν σε σχέση με τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις της χώρας.

«Στην αντιμετώπιση των ταραχών, το Ιράν επέδειξε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και -σε αντίθεση με πολλά δυτικά καθεστώτα που συκοφαντούν και καταστέλλουν βίαια ακόμη και τους ειρηνικούς διαδηλωτές- το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει αναλογικές και τυπικές μεθόδους κατά των ταραχών», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν στο Twitter.

«Το ίδιο ισχύει και για τη δικαστική διαδικασία: αυτοσυγκράτηση και αναλογικότητα. Ωστόσο, η δημόσια ασφάλεια είναι η κόκκινη γραμμή», πρόσθεσε.

Ο ισχυρισμός του υπουργείου ότι επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση έρχεται καθώς η καταστολή των διαδηλώσεων από το Ιράν έχει ως συνέπεια εκατοντάδες άνθρωποι να σκοτωθούν και χιλιάδες να συλληφθούν σύμφωνα με τις οργανώσεις για τα δικαιώματα.

Πηγή: skai.gr